Kamarádi mě vyvedli z omylu, žádné bazalkové pesto, ale chimichuri. Tady jsem opravdu váhala, co to může být, ale po ochutnání jsem si musela říct o recept. A to mě také trochu inspirovalo podívat se na další názvy, u kterých asi mnozí budou tápat. 

Trochu se ztrácíte v názvech pokrmů a nápojů, které pocházejí z jiných koutů světa? Víte, co je to souvlaki, chimichuri, hummus, tabouleh nebo guacamole? Letošní rok volnému cestování moc nepřeje, tak alespoň pojďte na cestu kolem světa skrze báječné pokrmy, které zvádnete udělat i doma. Stačí mít k tomu to správné kvalitní nádobí a trochu inspirace z Orionu.       Vaše Dobromila.

Zkuste třeba některý z nich:

HARISSA

– je pikantní omáčka z feferonek, olivového oleje, česneku, koriandru a dalších surovin, která má opravdu říz. Je typická pro blízkovýchodní kuchyni, plná dráždivé, spalující chuti.

Hodí se na dochucení pečeného kuřete, brambor nebo ke grilovanému masíčku. 

ZOODLES

– je velmi dietní, lehká, nízkokalorická a v podstatě low carb varianta klasických špaget z pšeničné mouky. Nejjednodušší varianta je připravit si cuketové zoodles, ale klidně i špagety z řepy, mrkve, batátů nebo dýně.

A vlastně nepotřebujete spiralizér, stačí šikovná škrabka, která ze zeleniny vytvoří jemné nudličky, které stačí stočit na talíři do spirály a dochutit je špenátovou, masovou, sýrovou omáčkou, vložit je do polévky jako variantu nudlí nebo jiné zavářky nebo si připravíte netradiční salátek. Recept na cuketové zoodles najdete zde >>

SOUVLAKI

– je oblíbené řecké jídlo složené z malých kousků jehněčího nebo vepřového na špejliHodí se jak vepřová krkovice, tak i jehněčí krk nebo kýta, potřená česnekem, solí, olejem a citrónovou šťávou.

Z rozpáleného grilu můžete tyto úžasné špízy servírovat rovnou na stůl, doplnit je řeckým salátem s olivami nebo pita chlebem. 

CHIMICHURI

– je argentinská salsa podávaná ke grilovanému masu. Z hladkolisté petrželky, oregana, rozmarýnu, česneku a dalších přísad spojených olivovým olejem vznikne voňavá bylinková omáčka. Ideálně, když máte bylinky, které vám zrovna rostou na zahradě nebo na balkoně v truhlíku nebo květináči.

Zkuste ji podávat k vyzrálému hovězímu, nebo k rybě a grilované zelenině a uvidíte, že vaše chuťové pohárky budou v sedmém nebi. Recept najdete zde >>

GUACAMOLE

– znali už staří Aztékové. Je to dokonalé avokádové potěšení ve formě jemné pomazánky, chcete-li dipu.

Nebojte se avokáda a zkuste jej jednoduše rozmačkat, přidejte jemně nakrájenou cibulku, limetkovou šťávu, česnek, čerstvý koriandr a římský kmín. Stačí vše smíchat, podávat s nachos, křehkými lupínky nebo zeleninou a máte parádičku na zahradní párty či večírek. 

HUMMUS

– je studená pomazánka, pokrm pocházející pravděpodobně z oblasti Libanonu, který zdomácněl nejen v arabských státech, ale rozšířil se po celém světě. Jedná se o rozmixovanou uvařenou cizrnu, smíchanou s tahini pastou, olivovým olejem, česnekem, citronovou šťávou a solí.

Lenoši si jej mohou koupit v běžné maloobchodní síti, ale doma dělaná bude díky vlastnímu dochucení přesně podle vaší chuti. Může být předkrmem i večeří plnou bílkovin, podávanou s klínky zeleniny nebo pečivem. 

TABOULEH

– je vynikající salátek považovaný za libanonské národní jídlo. Je složen z kuskusu, čerstvé zeleniny, máty, česneku, citronové šťávy, olivového oleje a soli.

A že vás máta trochu vyděsila? Zkuste si jej připravit a uvidíte, že je to přesně ta ingredience, která tam patří a povýší salát na další úroveň. 

TZATZIKI

– původně řecký osvěžující předkrm z okurky, řeckého jogurtu, kopru, česneku a dalších ingrediencí, který může být i lehkou přílohou ke masovým pokrmům, třeba při domácí grilovačce na zahradě, chatě nebo na terase. 

Bude i skvělou letní večeří v horkých dnech, ke které stačí přikusovat čerstvý domácí chléb. Recept najdete zde >>