SUROVINY

  • 1 kg kuřecího masa 
  • 25 g soli 
  • 1 lžičku cukru 
  • 0,1 l vody 
  • olivy – podle vlastní chuti 

POSTUP:

Maso nakrájejte na kostky a část na drobné kousky, do mísy přidejte sůl, cukr. Postupně přilévejte vodu. Vše řádně propracujte rukama nebo hnětačem tak, aby se začala vylučovat bílkovina – to zajistí propojenost šunky – min. 10 minut.

Maso vkládejte po vrstvách do sáčku vloženého do šunkovaru a prokládejte olivami, případně jinou oblíbenou naloženou zeleninou, houbami, naloženým zeleným pepřem... Uzavřete a nechte v lednici 1-2 dny odležet. Šunkovar dejte do hrnce s vodou – voda nesmí natéct dovnitř. Teplota vody se musí pohybovat mezi 75-80 °C. Kontrolujte přiloženým teploměrem. Vařte cca 2 hodiny.

Pak ji ochlaďte a můžete krájet na širší plátky, klínky apod. Chuť oliv prostoupí do masa a vytvoří zajímavou chuť.

Přílohou může být čerstvá křupavá bageta, bílé pečivo a zelenina. 

Další zajímavé recepty nadete zde >>