SUROVINY
- 1 kg kuřecího masa
- 25 g soli
- 1 lžičku cukru
- 0,1 l vody
- olivy – podle vlastní chuti
POSTUP:
Maso nakrájejte na kostky a část na drobné kousky, do mísy přidejte sůl, cukr. Postupně přilévejte vodu. Vše řádně propracujte rukama nebo hnětačem tak, aby se začala vylučovat bílkovina – to zajistí propojenost šunky – min. 10 minut.
Maso vkládejte po vrstvách do sáčku vloženého do šunkovaru a prokládejte olivami, případně jinou oblíbenou naloženou zeleninou, houbami, naloženým zeleným pepřem... Uzavřete a nechte v lednici 1-2 dny odležet. Šunkovar dejte do hrnce s vodou – voda nesmí natéct dovnitř. Teplota vody se musí pohybovat mezi 75-80 °C. Kontrolujte přiloženým teploměrem. Vařte cca 2 hodiny.
Pak ji ochlaďte a můžete krájet na širší plátky, klínky apod. Chuť oliv prostoupí do masa a vytvoří zajímavou chuť.
Přílohou může být čerstvá křupavá bageta, bílé pečivo a zelenina.
Další zajímavé recepty nadete zde >>