SUROVINY:
- 350 g jablek
- 200 g quinoi
- 60 g erythritolu
- 70 g ovesných vloček
- 1 lžička mleté skořice
- 30 g vlašských ořechů
- lze jej doplnit dalším ovocem, švestkami, ostružinami...
POSTUP:
Na kuchyňské váze si odvážíme ovesné vločky, nahrubo nasekané vlašské ořechy a erythritol. Připravíme si na kousky nakrájená jablka. Zvlášť v době ranných jablek nebo když dozrají ta pozdní, se vyplatí zaběhnout do sadu nebo k místnímu pěstiteli.
ORION TIP: rychlé zpracování jablek nejen na jablečný crumble, koláč nebo štrúdl, umožní mechanický kráječ. Jablíčka stačí nabodnout na trny a otočit několikrát klikou. Jablko je během chvilky bez jádřince a nakrájené do spirály. Tu jednoduše na prkénku překrojíte a máte dílky i se slupkou připraveny. Kdo se chce vyhnout hůře stravitelné slupce, může ho použít i k jejich oloupání. To je super vychytávka, nemyslíte?
Do zapékací mísy vsypeme jablka na kousky, odváženou směs a doměkka uvařenou quinou. Do nákypů a kaší se více hodí bílá, do salátů nebo zde do crumble ale dejte klidně barevnou, je více sypká, supluje drobenku. Vše stačí lehce promíchat, případně přidat další ovoce dle sezóny (přelom léta a podzimu přeje zralým švestkám nebo ostružinám).
Pečeme v troubě 20 minut při 250 °C do zhnědnutí a rozpečení jablek, podáváme teplé se lžící řeckého jogurtu nebo skyru, případně stříkneme čekankovým sirupem. Crumble chutná výborně i studený, je plný vlákniny, šťavnatých jablek a proteinů z jogurtu. Quinoa je navíc přirozeně bezlepková, ovesné vločky, pokud nejsou vyráběny na lince, kde se zpracovávají i jiné obiloviny, taktéž.