Ačkoliv s kuchyňským válem a válečkem na těsto vedle nešlápnete, práci vám ulehčí hlavně kvalitní strojek na těstoviny.
Jaké nabízí výhody?
Na obsluze strojku není nic složitého. Stačí ho připevnit k pracovní desce, zvolit potřebný nástavec a točit klikou. Díky jeho nastavitelným válcům si těsto rovnoměrně vyválíte v tloušťce, kterou potřebujete. Na lasagne se doporučuje těsto silnější, naopak domácí vlasové nudle musí být opravdu tenké.
Strojek se vyplatí nakupovat s nástavci, které vám umožní připravit více druhů těstovin. Se strojkem na nudle FRANCESCO připravíte nejen vlasové a polévkové nudle, ale i špagety, široké nudle, lasagne či plněné ravioli. Vše navíc zvládnete na jednom stroji – nemusíte dokupovat žádná další rádélka nebo formy.
Recept na konec
Velké oblibě se dnes těší hlavně domácí ravioli. Do těchto plněných taštiček můžete přidat vše, co máte rádi. Často se plní špenátem, česnekem a ricottou či masovou náplní, najít však můžete i verzi s hruškami a plísňovým sýrem nebo se čtyřmi druhy sýrů. K výrobě těsta vám postačí vejce, voda a sůl. Obecně platí, že na 100 g hladké mouky přijde jedno vejce.
Postup: S pomocí strojku si nejprve vyválíme těsto. Takto připravené pláty ořízneme rádélkem na jednotnou šíři a na strojku zvolíme nástavec na ravioli. Do středu válce rozložíme dva pláty těsta, mezi které vkládáme vybranou náplň. Otočením kličky se těsto a náplň spojí a ve spodní části stroje vyjedou hotové taštičky. Proces opakujeme, dokud celé těsto nezpracujeme. Hotové taštičky vaříme 3-4 minuty. Následně podáváme samotné nebo se sýrovou či houbovou omáčkou.