SUROVINY:
- 100 g hladké pohankové mouky
- 100 g hladké kukuřičné mouky
- 100 g moučkového cukru
- 30 g erythritolu
- 2 rovné lžíce medu
- 50 g másla
- 1 vejce (+1 vejce na potření)
- 1 lžička perníkového koření
- 1/2 balení prášku do pečiva
- 1 rovná lžíce kakaa
POSTUP:
Nameleme si koření. Obě mouky prosejeme, promícháme v míse s cukrem, kořením, kakaem a práškem do pečiva. Rozpustíme máslo, nesmí být ale horké, smícháme jej s erythritolem, aby se rozpustil, přidáme vejce, med a po promíchání přidáme k sypkým surovinám. Zaděláme těsto, které necháme přes noc uležet zabalené v igelitu v lednici. Druhý den znovu pořádně zpracujeme, vyválíme plát 0,5 cm vysoký a vykrajujeme tvary. Pečeme na plechu podloženém pečicí fólií nebo papírem při 160 °C 8-10 minut jen do lehkého zlátnutí, tak si zachovají měkkost. Vyjmeme plech a perníčky z něho i s fólií přesuneme na tác nebo kuchyňskou linku, rychleji zchladnou. Ještě teplé je s pomocí mašlovačky potřeme rozšlehaným vajíčkem. Ještě ten den je můžeme zdobit cukrovou polevou a uložit do krabice.
Orion tip, aby těsto po upečení na povrchu nepraskalo: po vyjmutí z lednice jej znovu na vále dostatečně zpracujeme, tím se dokonaleji spojí suroviny a dostane se z něho přebytečný vzduch. Ke zdobení doporučujeme královskou glazuru nebo pudrový cukr smíchaný s bílkem, kapkou citronové šťávy a škrobem.