SUROVINY:

  • 100 g hladké pohankové mouky
  • 100 g hladké kukuřičné mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 30 g erythritolu
  • 2 rovné lžíce medu
  • 50 g másla
  • 1 vejce (+1 vejce na potření)
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1/2 balení prášku do pečiva
  • 1 rovná lžíce kakaa

POSTUP:

Nameleme si koření. Obě mouky prosejeme, promícháme v míse s cukrem, kořením, kakaem a práškem do pečiva. Rozpustíme máslo, nesmí být ale horké, smícháme jej s erythritolem, aby se rozpustil, přidáme vejce, med a po promíchání přidáme k sypkým surovinám. Zaděláme těsto, které necháme přes noc uležet zabalené v igelitu v lednici. Druhý den znovu pořádně zpracujeme, vyválíme plát 0,5 cm vysoký a vykrajujeme tvary. Pečeme na plechu podloženém pečicí fólií nebo papírem při 160 °C 8-10 minut jen do lehkého zlátnutí, tak si zachovají měkkost. Vyjmeme plech a perníčky z něho i s fólií přesuneme na tác nebo kuchyňskou linku, rychleji zchladnou. Ještě teplé je s pomocí mašlovačky potřeme rozšlehaným vajíčkem. Ještě ten den je můžeme zdobit cukrovou polevou a uložit do krabice. 

Orion tip, aby těsto po upečení na povrchu nepraskalo: po vyjmutí z lednice jej znovu na vále dostatečně zpracujeme, tím se dokonaleji spojí suroviny a dostane se z něho přebytečný vzduch. Ke zdobení doporučujeme královskou glazuru nebo pudrový cukr smíchaný s bílkem, kapkou citronové šťávy a škrobem. 

Další zajímavé recepty zde >>