SUROVINY

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 ml mléka
  • 100 g čerstvého špenátu
  • 150 g cottage sýra
  • 1 vejce
  • 2 rovné lžičky soli
  • 1 rovná lžička cukru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 balíček kypřicího prášku
  • semínka (černý sezam, lněná semínka...)

vajíčková pomazánka: žervé, 2 vejce vařená natvrdo, sůl, nakrájená pažitka, lžička plnotučné hořčice, na ozdobu: uzený losos, listový salát, kopr apod.

POSTUP:

Čerstvý špenát spaříme horkou vodou a necháme okapat. Pak jej v mixéru rozmixujeme s cottage sýrem. V míse smícháme hladkou a celozrnnou mouku, kypřicí prášek, sůl a cukr. Pak přidáme mokré suroviny - směs špenátu a cottage sýry, vejce, olivový olej a mléko. Vařečkou vymícháme středně husté těsto, pěkně zelené od špenátu. Lžící nebo stěrkou plníme silikonovou formu na muffiny, kterou lze vystříkat olejem ve spreji. 

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Těsto posypeme semínky a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme 20 minut, propečení lze zkontrolovat špejlí. Po vyjmutí z trouby formu přikryjeme utěrkou, pak jednotlivé housky lehce vyjmeme, rozkrojíme, plníme vajíčkovou pomazánkou, zdobíme lososem, ředkvičkami, plátky vajec nakrájenými v praktickém kráječi, salátem, koprem nebo tím, co máte rádi. 

 

Další zajímavé recepty zde >>