SUROVINY
- 200 g hladké mouky
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 150 ml mléka
- 100 g čerstvého špenátu
- 150 g cottage sýra
- 1 vejce
- 2 rovné lžičky soli
- 1 rovná lžička cukru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 balíček kypřicího prášku
- semínka (černý sezam, lněná semínka...)
vajíčková pomazánka: žervé, 2 vejce vařená natvrdo, sůl, nakrájená pažitka, lžička plnotučné hořčice, na ozdobu: uzený losos, listový salát, kopr apod.
POSTUP:
Čerstvý špenát spaříme horkou vodou a necháme okapat. Pak jej v mixéru rozmixujeme s cottage sýrem. V míse smícháme hladkou a celozrnnou mouku, kypřicí prášek, sůl a cukr. Pak přidáme mokré suroviny - směs špenátu a cottage sýry, vejce, olivový olej a mléko. Vařečkou vymícháme středně husté těsto, pěkně zelené od špenátu. Lžící nebo stěrkou plníme silikonovou formu na muffiny, kterou lze vystříkat olejem ve spreji.
Předehřejeme si troubu na 180 °C. Těsto posypeme semínky a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme 20 minut, propečení lze zkontrolovat špejlí. Po vyjmutí z trouby formu přikryjeme utěrkou, pak jednotlivé housky lehce vyjmeme, rozkrojíme, plníme vajíčkovou pomazánkou, zdobíme lososem, ředkvičkami, plátky vajec nakrájenými v praktickém kráječi, salátem, koprem nebo tím, co máte rádi.
Další zajímavé recepty zde >>