Připravte si je klidně 3 dny dopředu a uložte je do uzavíratelné dózy.
Suroviny
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 1 žloutek
- 60 g parmazánu
- 2 stroužky česneku
- špetka soli
pro variace chutí lze přidat do těsta: 1 lžíci mleté sladké papriky, tymiánu, rozmarýnu, oregána, mletého lněného semínka, mák...
Postup:
Změklé máslo nakrájejte na plátky do mísy a vyšlehejte se žloutkem. Přidejte mouku, špetku soli, na jemném struhadle nastrouhaný parmezán a stroužky prolisované v lisu na česnek. Zpočátku vznikne drobivá směs, kterou po vysypání na vál zpracujete rukama, během chvilky vznikne kompaktní těsto.
A tady už přijde na řadu dochucování. Těsto můžete rozdělit na více dílů a do každého zapracovat jiné bylinky, semínka či koření. Bylinky nakrájejte najemno, sezamová či lněná semínka namelte v mlýnku, budou lépe stravitelná. Pak nechte těsto 30 minut odpočinout v lednici.
Na lehce pomoučeném vále vyválejte plát o tloušťce 0,5 cm a s pomocí razítek a kovové vykrajovačky tvořte sušenky. Toto množství vyjde na cca 2 plechy kulatých sušenek.
A pokud budete dělat dvojitou várku a nechcete se vykrajovat s jednotlivými tvary, lze na nepřilnavém plechu nebo plechu s pečicím papírem použít rádýlko, třeba to trojité, které výrazně urychlí práci a výsledné čtverečky budou jeden jako druhý.
Pečte v rozehřáté troubě na 180°C cca 20 minut dozlatova.
Recept lze používat celoročně, stačí jen změnit motiv razítek a budete mít výborné domácí sušenky pro kolegy v práci, k posezení s vychlazeným pivečkem na zahradě nebo na piknik.