Oživte klasické muffiny jahodovými beruškami a karamelovými motýlky. Samotné muffinky můžeme připravit 1-2 dny před oslavou a zdobit je až těsně před ní. Navíc je tento recept hrníčkový, takže není třeba odvažovat suroviny a spolu s dětmi si je může každý doladit k dokonalosti.
SUROVINY
těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek krystalového cukru
- 1 vejce
- 0,5 hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
krém:
- 1 balení klasického polotučného tvarohu ve staniolu
- ½ kelímku zakysané smetany (100 g)
- ½ hrnku moučkového cukru
na ozdobení: čerstvé jahody, lentilky, slané krekry ve tvaru preclíků, karamelové bonbony, bílá a mléčná čokoláda
POSTUP:
V míse vyšleháme nejprve vejce, cukr krystal a vanilkový cukr. Pak přidáme olej, mléko a prosátou mouku. Ke šlehání je ideální šlehací mísa, která má ve víku otvor a těsto tak nestříká všude okolo. Nakonec přidáme kypřicí prášek. Pak se nabízejí i varianty, kdy lze část těsta obarvit kakaem, přidat nakrájené ořechy, rozmačkaný banán, citronovou kúru, kousky čokolády nebo opražené ovesné vločky.
Připravíme si formu na muffiny. I do nepřilnavé formy můžeme v tomto případě vložit papírové košíčky. Přenášení hotových muffinků a jejich podávání bude jednodušší a na dětské oslavě hygieničtější. Plníme je do 2/3.
Muffinky pečeme ve vyhřáté troubě podle jejich velikosti 15-20 minut při 150 °C, stupeň propečení lze zjistit zapíchnutím špejle, na kterou by se těsto nemělo lepit. Toto množství vyjde na 40-50 muffinů ve formě o průměru prohlubní 3,5-4 cm, ale věřte že i tak jich nebude dost. Navíc některé malí pomocníci snědí hned po vytažení z trouby nebo při jejich zdobení.
Vychladlé muffiny zdobíme krémem pomocí pevného bavlněného nebo omyvatelného plastového zdobicího sáčku s nerezovou trezírovací špičkou. Lze použít i igelitové sáčky z role, kde stačí ustřihnout špičku. Tvaroh v míse smícháme se smetanou a cukrem tak, že vznikne hladký, kompaktní krém. Zakysanou smetanu přidáváme postupně, aby tvaroh stále držel tvar a byl dostatečně hustý do sáčku.
Pak přichází na řadu to nejlepší. Zdobení. Zkusili jsme z polovin jahod vytvořit berušky, které jsme posadili nahoru na krém. Rozehřátou čokoládou jsme na nich udělali tečky, lentilka poslouží jako hlavička. Lze sáhnout po čokoládové polevě, která se i s obalem povolí ve vodní lázni.
Motýlci byli ještě jednodušší. Stačilo zkombinovat toffifee a slané minipreclíky jako křidélka. Můžeme potvrdit, že kombinace karamelového bonbonu a slaného preclíčku je perfektní.
Tak hurá do toho, ať oslava může začít.