SUROVINY
- 150 g hladké mouky
- 120 g mletých vlašských ořechů
- 120 g moučkového cukru
- 30 g ovesných vloček
- 130 g másla
- 1 střední vejce
- 1 lžíce kakaa
+ mletá skořice, hřebíček
POSTUP:
Nejprve si připravte vlašské ořechy a namelte je v bubínkovém mlýnku najemno. Vyndejte z lednice máslo, aby mělo pokojovou teplotu, ovesné vločky kupte buď jemně drcené nebo si pomozte elektrickým sekáčkem. V míse všechny suroviny smíchejte ve středně tuhé těsto a nechte jej odležet. Stačí 1 hodina, ale samozřejmě lépe jej ponechat přes noc v lednici, pěkně se uleží.
Mezitím si připravte kovové formičky, které je třeba buď rozehřátým máslem a mašlovačkou vymazat, nebo použijte olej ve spreji. U nových formiček se doporučuje ještě je vysypat lehce hladkou moukou, cukroví po upečení půjde snadno vyklepnout. Při dalším pečení již bude ve formičkách jemný film, který zabrání připékání. Babičky např. nevysypávaly formičky, ale kousky těsta obalovaly v mouce.
Kousek těsta vložte do formičky, pomoučenými prsty jej vtlačte do formičky, aby uprostřed vznikla mírná prohlubeň. Takhle zpracujte celou várku těsta. Pečte vyskládané na plechu v rozehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 12 minut.
Po upečení ještě teplé vyklepávejte cukroví z formiček, případně jimi trochu klepněte o plochu prkénka. Samy pěkně vypadnou. Pracinky pak pocukrujte moučkovým cukrem a vložte do krabice. Pak už jen můžete doufat, že je nenajdou nedočkavci a vydrží např. na balkoně nebo v chladném sklepě až do svátků.