SUROVINY
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 100 g mletého máku
- 100 g změklého másla
- 4 vejce
- 150 g cukru (my jsme použili kombinaci 100 g cukru moučka a 50 g xylitolu)
- 250 ml mléka (lze nahradit rostlinným mlékem)
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička skořice a špetka soli
POSTUP:
Tento recept je velmi jednoduchý, hodí se k přípravě jemných muffinů, bábovky nebo korpusu (ideálně do formy o průměru 20-24 cm). V mechanickém mlýnku si namelte mák. Ten obsahuje velké množství bílkovin, železo, vápník a další prospěšné látky, navíc uklidňuje a uvolňuje napětí. Oddělte si zvlášť žloutky a bílky. V zadělávací míse vyšlehejte žloutky s cukrem a se změklým máslem do pěny. Pak přidejte mletý mák, čerstvě mleté ořechy, mléko, skořici, sůl a 2 lžíce škrobu. Vznikne řidší směs, do které pomalu vařečkou přidejte pevný sníh z bílků.
Směs nalijte do lehce vymazané, případně olejem ve spreji vystříkané formy. My jsme použili naši oblíbenou formu na 6 srdcí. Z tohoto množství jich vznikne cca 12 kusů. U starších forem, zvlášť keramických nebo kovových je dobré ještě vysypat vnitřek mletým kokosem, pokud chcete zachovat bezlepkovou verzi receptu. Snáze se pak hotový moučník vyklopí. Plňte ji 1 cm pod okraj prohlubní, těsto trochu nabyde.
Pečte 30 minut v rozehřáté troubě na 180 °C, propečení poznáte podle zlatavého povrchu, případně píchněte špejlí do těsta, nemělo by téměř lepit.
Upečená srdíčka po zchladnutí vyjměte z formy a podávejte např. se šlehačkou a jahodami.