Suroviny
- 500 g malin
- 250–300 g cukru
- 200–250 ml kokosového mléka z plechovky
- 1 citrón
- 1 vrchovatá lžička ovocného pektinu
- 1/2 lžičky kyseliny citrónové
Postup:
Nejprve si připravte čisté skleničky, ideálně i vysterilizované. Na toto množství džemu vám vystačí 2 sklenky o objemu 250 ml. Maliny vložte do hrnce a podlijte je 1–2 lžícemi vody. Pozvolna je krátce rozvařte. Přidejte kokosové mléko, ideálně více tuhé části mléka než tekuté, a přidejte cukr. Z citrónu vymačkejte šťávu, pektin promíchejte s lžící cukru a oboje přidejte k malinám. Dobře promíchejte, ať se pektin rozpustí. Nakonec vmíchejte kyselinu citrónovou, a ještě pár minut povařte.
Test hustoty džemu lze provést tak, že na talířek dáte lžičku džemu, počkáte až vychladne a pokud po vychladnutí nestéká, můžete ještě horký plnit do čistých a suchých skleniček, důkladně uzavřete a otočte dnem vzhůru, stačí na čtvrt hodinky. Jestliže máte skleničky s gumičkou, musíte je po uzavření ještě sterilovat 10 minut v zavařovacím hrnci.