Suroviny
- 1 tučný tvaroh
- 4 lžíce lněné mouky
- 2 vejce
- 3 lžíce psyllia
- 2 lžíce sezamových semínek
- 2 lžíce slunečnicových semínek, trochu na posypání
- 1 lžíce chia semínek
- 1 lžička drceného kmínu
- ½ prášku do pečiva
- sůl
- 1 dl vody
Postup:
Tvaroh s vejci a solí rozmíchejte, přidejte ostatní suroviny a vodu. Je důležité nechat směs alespoň 10 minut natáhnout vlhkost z tvarohu a vodu, hlavně lněná mouka, sezam a chia semínka utvoří pojivo a směs zhoustne. Připravte si plech lehce vymazaný olejem, výborně se k tomu hodí menší plech Grande s nepřilnavým povrchem.
Utvořte 2 bagety nebo 4 menší rohlíky, dobře se tvarují, pokud si navlhčíte ruce vodou. Posypejte je shora slunečnicovými semínky, dobře vypadá i hrubozrnná sůl, a dejte do rozehřáté trouby péct při 170 °C na 40 minut. Je třeba je pohlídat, až budou upečené dozlatova.
Toto pečivo se hodí na svačinu, na výlety, plněné třeba šunkou a zeleninou. Večer jej můžeme přikusovat k čerstvému salátu, grilovanému masu. Nakrájené na kolečka vytvoří základ jednohubek nebo zdravých obložených chlebíčků.
Orion vychytávka: Ruční nerezový mlýnek na kávu nejenže čerstvě namele zrnkovou kávu, ale v tomto případě jej lze použít i ke mletí lněného semínka!