Suroviny
- 800 g máslové dýně nebo Hokkaido
- 2 lžíce másla
- 1 cibule a 2 stroužky česneku
- 600 ml zeleninového vývaru
- 1 smetana ke šlehání
- 1 lžička kari koření
- 1 lžička třtinového cukru
- sůl a pepř
- špetka chilli
- dýňový olej
Postup:
V hrnci zpěňte na másle pokrájenou cibuli, přidejte dýni bez semínek, pokrájenou na kostičky. Opečte ji dozlatova, pak přidejte chilli, kari koření, cukr a zalijte vývarem. Vařte, až dýně změkne, netrvá to dlouho, potom vmíchejte smetanu, osolte a opepřete a nechte přejít varem. Nakonec polévku rozmixujte.
Podávejte ji posypanou nasucho opraženými dýňovými semínky a kapkou dýňového oleje, někdo preferuje i ocet balsamico. Dobrou chuť.