Aktivuje imunitní systém v boji proti bakteriím a virům, posiluje organismus proti infekcím, podporuje tvorbu krve a hormonů. Doporučená denní dávka jsou 2 polévkové lžíce kvašené směsi.
Kvašené zelí využijete po celou zimu. Nejznámější je jako příloha k typickým českým jídlům – pečenému masu a knedlíkům. Kdo by si rád nepochutnal na vepřo knedlo zelo? Nebo taková pečená kachnička, co říkáte? Základní recept:
SUROVINY
- 500 g bílého hlávkového nebo čínského zelí
- 400 g další zeleniny (cibule, mrkev…)
- 20 g zázvoru
- 1 jablko
- 2 lžičky soli (15-20 g)
POSTUP:
Zeleninu do hrnce vkládejte postupně po vrstvách, každou vrstvu důkladně pomačkejte, aby se uvolnilo co nejvíce šťávy. Pokud je šťávy málo, dolijte vodou, aby byla všechna zelenina ponořená. Dodržujte důkladnou hygienu.
Zatižte vnitřní pokličkou za pomoci gumičky a v teple nechte 5-7 dnů kvasit. Po ukončení kvasného procesu rozdělte zeleninu do menších skleniček a skladujte je v ledničce. Vydrží vám až půl roku.