SUROVINY:
- 4 vejce
- 200 g krupicového cukru
- 120 ml mléka
- 120 ml oleje
- 250 g polohrubé mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- olej ve spreji na vymazání formy
POSTUP:
Je to jednoduché a rychlé. Formu stačí vystříkat olejem ve spreji a vysypat moukou, bábovka půjde po upečení krásně vyklopit. Předehřejte si troubu na 170 °C a připravte si 2 misky. Do jedné misky dejte žloutky, do druhé bílky.
Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu. V druhé míse utřete žloutky s krupicovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny, postačí vše promíchat metlou. Postupně přilévejte olej a mléko, šlehejte dohladka. Navažte na kuchyňské váze 1/2 kg polohrubé mouky a přidejte ji spolu s práškem do pečiva k hladké směsi.
Do žloutkového těsta opatrně po částech zapracujte bílkový sníh. Míchejte jemně, aby těsto zůstalo nadýchané.
Do připravené formy nalijte těsto a pečte v předehřáté troubě přibližně 45–50 minut. Kontrolujte špejlí – pokud na ní neulpí lepivé těsto, je bábovka upečená.
Nechte bábovku asi 10 minut vychladnout ve formě, poté ji opatrně vyklopte a nechte úplně vychladnout na roštu nebo mřížce. Podávejte pocukrovanou moučkovým cukrem.
Základní recept má mnoho obměn, zkuste kombinaci různých chutí:
- MRAMOROVÁ BÁBOVKA: přidejte do 1/3 těsta kakao, nalijte světlé a poté tmavé těsto do formy, lehce špejlí promíchejte a hned bude mramorová bábovka na světě
- OŘECHOVÁ BÁBOVKA: místo 50 g mouky přidejte do těsta nasekané vlašské ořechy, případně i kandované ovoce, které chuťově i vizuálně bábovku doladí
- BÁBOVKA S VŮNÍ RUMU: přidejte do těsta rozinky namočené v rumu a uvidíte, jak se budou všichni olizovat
- CITRONOVÁ BÁBOVKA: nastrouhaná kůra z biocitronu a vymačkaná šťáva zvýrazní chuť bábovky, lze přidat kousky čokolády, které je dobré obalit v mouce, aby neklesly po nalití na dno / kombinaci citronu sluší i mletý mák, tím lze nahradit 50 g mouky