SUROVINY
- 1,5 kg pekingského zelí
- 3 lžíce soli
- 1 hrnek vody
- 300 g kimči pasty
- 1 bílá ředkev
- 2 jarní cibulky
- 1 mrkev
POSTUP:
Větší hlávku pekingského zelí podélně rozkrojte na čtvrtiny. Každý list důkladně opláchněte a jemně posolte, především silnější části. Pak je nakrájíme na nudličky.
Zelí vložte do velké mísy, zalijte 1 hrnkem vody a nechte odpočívat 2–3 hodiny. Během této doby zelí několikrát promíchejte.
Jemně nakrájenou mrkev, ředkev a cibulku promíchejte s pastou. Zelí opláchněte ve studené vodě a nechte okapat.
Směs zelí, zeleniny a kimči pasty přendejte do kvasné nádoby, stlačte a přiklopte vloženou poklicí. Samo pustí šťávu a vy tak minimalizujete přístup vzduchu. Necháte fermentovat při pokojové teplotě 5 dní.
Nakonec přesunete hrnec s kimči do lednice, tím se další fermentace zpomalí.
Orion tip: kimči pastu lze zakoupit již hotovou, to vám ulehčí práci. Lze ji ale připravit i doma ze směsi mleté papriky, chilli prášku (např. korejského gochugaru), drceného česneku, nastrouhaného zázvoru, rybí omáčky (případně sojové omáčky pro vegetariánskou verzi), cukru a vody.
Kimči vydrží v lednici přesunuté v zavařovacích sklenicích i několik týdnů, po otevření jej spotřebujte do 3 dnů.