SUROVINY
- 170 g hladké mouky
- 85 g másla
- 1 vejce
- 3 lžíce ledové vody
- 1 lžička soli
+ náplň: 1 balení zeleného chřestu, 1 cibule, 100 g tvrdého sýra (Ementál, Gouda…), 3 vejce, 1 smetana ke šlehání (lze nahradit crème fraîche), rajčata, pepř, sůl, muškátový oříšek
POSTUP:
Do zadělávací mísy prosejeme mouku, přidáme vajíčko, kousky studeného másla a sůl. Tady je nejlepší ruční práce, postupně mezi prsty vznikne drobenka, v tu chvíli přidáme ledovou vodu a zpracujeme hladké těsto. Pozor, máslo pod rukama hodně měkne, tak se nelekejte, že bude lepivé, pracujeme rychle. Po uložení do lednice ztuhne a po cca 1 hodině odpočinku se s ním bude dobře pracovat.
Mezitím si připravíme náplň. Nakrájenou cibuli lze orestovat na pánvi, bude mít lepší chuť a vůni, vsypeme do mísy. Přidáme nastrouhaný sýr, smetanu, vajíčka, dochutíme a promícháme. Masožravci si mohou přidat slaninu nebo nakrájenou šunku.
Těsto vyválíme na tloušťku cca 5 mm, vložíme do silikonové formy se skleněným dnem tak, aby mělo zvednuté okraje, propícháme vidličkou a vlijeme náplň. Někdo těsto předpéká, zatížené vrstvou fazolí, není to ale nutné. Do náplně vložíme stonky chřestu a širší plátky rajčat, pak už jen pečeme ve vyhřáté troubě cca 30 minut při 200 °C.
Quiche je vynikající teplý i studený, má mnoho obměn, za vyzkoušení stojí cibulový, špenátový, s kozím sýrem, kopřivami i cuketou. Prostě s tím, co je zrovna v sezóně nebo v lednici k dispozici.
Orion tip: těsto lze snadno do formy přenést namotané na válečku, pečeme v dortové formě se skleněným dnem, která se snadno sundá a koláč lze na skle rovnou krájet.