SUROVINY:

  • 1 celé vejce a 1 žloutek
  • 120 g moučkového cukru
  • 160 g hladké mouky
  • 1 lžička sušeného mletého zázvoru
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • špetka prášku do pečiva
  • lyofilizované ovoce
  • bílá čokoláda

POSTUP:

V míse metlou utřete vejce, žloutek a moučkový cukr. V receptu je cukru méně, protože tyto zázvorky budou na závěr potaženy čokoládou, která je sladká sama o sobě (pokud se nechystáte na máčení zázvorek v čokoládě, dejte nyní 140 g cukru). Mícháním vznikne světlá nadýchaná pěna, do které pak stačí přisypat zázvor, nastrouhanou citronovou kůru z poloviny citronu a prosátou mouku. Nakonec přidejte na špičku nože prášek do pečiva, zázvorky pak více vyběhnou. 

Ručně nebo hnětacími metlami zadělejte měkké těsto, které stačí uložit v igelitovém sáčku do lednice. Pak na pomoučeném vále vyválejte těsto na výšku 0,5 cm a vykrájejte tvary. Zázvorky rozložte na plech s mezerami cca 1 cm na pečicí papír nebo fólii a nechte 2 hodiny lehce zaschnout. Pečte při 160 °C 10 minut, na povrchu mají být velmi světlé, spodní strana jen lehce zezlátlá. Toto množství stačí na 2 plechy.

Po vychladnutí je uložte do papírové krabice ke změknutí nebo je máčejte v rozpuštěné čokoládě a sypejte nadrobno nakrájeným lyofilizovaným ovocem.

Pozn. často se objevuje v receptech i čerstvý strouhaný zázvor. Pokud jej použijete, je třeba jej vymačkat, aby pak díky šťávě nebylo těsto moc řídké. Orion vykrajovačka má ostrou dolní hranu, takže není nutné vykrojené tvary vkládat na plech otočené spodní stranou nahoru, jako tomu bývalo u starších vykrajovaček z pocínovaného plechu.

Další zajímavé recepty zde >>