Suroviny
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek krupicového cukru
- 3 vajíčka
- 1 hrnek oleje
- 1 smetana ke šlehání
- 1 prášek do pečiva
- pár kapek vanilkové esence
Postup:
Není nic jednoduššího, než smíchat všechny suroviny, na závěr přidat prášek do pečiva a nalít těsto do keramické vymazané a vysypané formy. Ideální je k vysypání použít strouhanku, zajistí hezkou barvu po upečení. Pokud si oblíbíte silikonovou formu, tu stačí vystříkat tence olejem ve spreji. Pečeme v předehřáté troubě při 180° cca 45 minut. Dobrou pomůckou je obyčejná špejle, kterou stačí na závěr píchnout do těsta, pokud bude lepivá, ještě chvilku nechte beránka péct.
Otázka na závěr: Vymazává se silikonová forma na pečení? Při prvním použití se doporučuje ji vymazat mašlovačkou a olejem nebo použít olej ve spreji, který se dostane do všech záhybů, později ji lze vymazávat také. Postupem času v ní ale i po umytí vznikne nepatrná mastná vrstva, která zabraňuje přilnutí pečených dobrot. Vše snadno vyklopíte i tím, že je pružná a stačí lehce otočenou formu nadzvednout nebo zatlačit, dobrota už vyklouzne sama.