SUROVINY
- 600 g dýně Hokaidó
- 250 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 2 lžíce mléka
- 2 lžičky soli
POSTUP:
Dýni rozkrojíme, neloupáme a odstraníme semínka společně s měkkým středem. Vložíme do zapékací misky a upečeme v troubě při 200 °C doměkka. Po zchladnutí ji rozmačkáme šťouchadlem na brambory, až vznikne pyré, případně rozmixujeme a vložíme do misky společně s vajíčkem. Přisypáváme mouku a sůl, až vznikne polotuhé těsto, které se poměrně lepí. Pokud je směs hustá, přidáme trochu mléka.
Směs se může zdát hustší, ale dýně je jemná, takže výsledné nočky budou krásně měkoučké a vláčné.
V hrnci přivedeme osolenou vodu k varu a s pomocí síta na halušky protlačíme stěrkou těsto do vody. Jak odpadávají kulatými otvory jednotlivé kousky, tak se tvoří drobné halušky, které během cca 1-2 minut vyplavou na hladinu. K jejich vylovení poslouží dobře cedník.
Halušky vložíme do mísy, prokapeme trochou oleje, aby se neslepily a můžeme podávat buď s vypečenou slaninou a karamelizovanou cibulkou nebo s restovaným listovým špenátem a kousky balkánského sýra nebo brynzou. Variant je nespočet. Skvěle se k nim hodí i restované kuřecí maso s lístky šalvěje a dýňových semínek, zakysaná smetana s česnekem a vlašskými ořechy.
Orion tip: pohodlné vaření halušek zajistí masivní hrnec Anett 6,5 l s vloženým nerezovým nástavcem s děrovaným dnem. Stačí je protlačit do vařící vody a po 2 minutách vyjmout s celým nástavcem, v němž je lze propláchnout, případně zakápnout olejem, aby se nelepily.