SUROVINY
- 2–3 červené řepy
- rukola/špenát/bazalka
- 100 g kozího sýra
- opražené mandle/vlašské ořechy/
- slunečnicová semínka
marináda:
- 3 lžíce medu
- 10 lžic oleje
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce vinného octa
- 1 lžíce sójové omáčky
- tymián, sůl, pepř
POSTUP:
Vařenou červenou řepu okrájejte nebo oloupejte škrabkou a nakrájejte na tenké plátky do mísy s víkem a nechte ji přes noc v chladu marinovat v omáčce. Když bude naložená déle, tím lépe.
Smíchejte ji pak s čerstvou rukolou, kousky kozího sýra a posypte opraženým vlašskými ořechy, případně mandlemi. Kdo nemusí aromatickou rukolu, může ji vyměnit za bazalku.
A komu nechutná kozí sýr, může řepu doplnit špenátem a granátovým jablíčkem. Kromě ořechů a mandlí můžete stejně dobře dochutit salát slunečnicovými semínky. Jen pozor, ať nic neušpiníte. Barvivo červené řepy je dost neúprosné.
Orion tip: pozor, řepa hodně barví, takže použijte mikroténové rukavice.