Protože tahle tradice je čím dál víc populárnější, i my přinášíme tipy, jak husičku jednoduše připravit. Co třeba vyzkoušený recept na svatomartinskou husu s křupavou kůrkou? Tomu nelze odolat.
Recept najdete zde >>
K jejímu upečení poslouží třeba kvalitní smaltovaný pekáč. V něm ji můžete pomalu péct přikrytou víkem, které zajistí, že se nebude vysušovat a zůstane šťavnatá. Navíc u nás najdete nerezový kráječ čerstvých domácích knedlíků, nerezové napařovací hrnce a další praktické kousky.
Na šťavnatou pečenou husu budete potřebovat:
- pořádný pekáč, do kterého se tahle větší drůbež vejde. Po upečení se sice zmenší, ale pustí velké množství tuku. To si užívají hlavně pánové, leckterý požitkář si vypečené sádlo s chutnou šťávou po ztuhnutí maže na chleba. U nás najdete klasické smaltované pekáče, zZajímavou přípravu umožňují tzv. aromapekáče. Mají ve skleněné poklici úchyt s prostorem, kam lze nalít víno, pivo, to prokapává dovnitř, aniž byste museli víko sundávat a vzniklá pára nesoucí vůni a aromatické látky provoní celý pokrm. A v moderní domácnosti se často s oblibou peče v pekáčích s nepřilnavou vrstvou, třeba z kolekce kvalitního nádobí GRANDE. Výpek se snadno stáhne stěrkou, pečínka se nepřipaluje a přesto docílíte křupavé kůžičky.
- kvalitní hrnce pro přípravu slaďoučkého červeného zelí na zkaramelizované cibulce a slanině, někdo přidává jablíčka nebo decinku červeného vína. U nás si vyberete určitě. Třeba klasické nerezové hrnce ANETT se sendvičovým dnem i nepřilnavé hrnce a kastroly GRANDE.
- nerezový kráječ čerstvých knedlíků, který zajistí, že všechny plátky z právě uvařeného houskového nebo ve fólii vařeného karlovarského knedlíku budou stejnoměrné. Nedojde k jejich zdeformování jako při krájení nožem. A kdo si dá k huse raději bramborový knedlík, určitě využije odolné naběračky, aby je v ten správný čas vytáhl z vroucí vody.
A na spláchnutí takovéhoto vydatného oběda se hodí:
- sklenice na pivo. Někdo dává přednost klasickým půllitrům s uchem, jiný sáhne po tenkostěnných sklenicích na nožce. A když to pivečko bude navíc točené do džbánku z místní hospůdky, dokonalý požitek je zaručen.
- je čas mladých vín, která jsou prvními podzimními víny z letošní sklizně. U nás najdete skleničky, ze kterých si můžete vychutnat i poslední doušek.