Je tak výrazný, že doplní grilované maso, rizota, ryby, hodí se do polévek, pomazánek i na topinky. A pokud rádi pečete domácí housky nebo pečivo zvané foccaccia, i tam je můžete nasekanými lístky medvědího česneku „vytunit“.

PESTO Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU

Lístky česneku omyjte, nasekejte nadrobno nebo rozdrťte v hmoždíři, osolte a přidejte olivový panenský olej. Uložte je do malých skleniček do chladničky nebo do silikonových forem do mrazničky. 

Lze jej doplnit rozdrcenými vlašáky, kešu nebo pekanovými oříšky a strouhaným sýrem (zajímavý je pecorino a parmezán).

Vše v poměru:

  • 100 g medvědího česneku
  • 50 g mletých ořechů
  • 50 g tvrdého sýra
  • 150 g oliv. oleje, případně špetka soli a pepře.

Když ho ve sklenici zalijete vrstvou olivového oleje a budete ho nabírat vždy čistou lžicí, vydrží v lednici poměrně dlouho.


POZOR na záměnu medvědího česneku s jinou rostlinou. Hodně podobná je konvalinka vonná nebo ocún jesenní. Obě jsou jedovaté! Rozeznáte je podle květu, ale jak si poradit v nekvetoucím stavu? Prostudujte pečlivě tvar listů. Promněte list lehce mezi prsty. Jemná česneková vůně vám podá spolehlivé svědectví, že držíte v ruce právě medvědí česnek. Pokud tuto vůni necítíte, rostliny nesbírejte a umyjte si pečlivě ruce.

Další zajímavé recepty zde >>