Je tak výrazný, že doplní grilované maso, rizota, ryby, hodí se do polévek, pomazánek i na topinky. A pokud rádi pečete domácí housky nebo pečivo zvané foccaccia, i tam je můžete nasekanými lístky medvědího česneku „vytunit“.
PESTO Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU
Lístky česneku omyjte, nasekejte nadrobno nebo rozdrťte v hmoždíři, osolte a přidejte olivový panenský olej. Uložte je do malých skleniček do chladničky nebo do silikonových forem do mrazničky.
Lze jej doplnit rozdrcenými vlašáky, kešu nebo pekanovými oříšky a strouhaným sýrem (zajímavý je pecorino a parmezán).
Vše v poměru:
- 100 g medvědího česneku
- 50 g mletých ořechů
- 50 g tvrdého sýra
- 150 g oliv. oleje, případně špetka soli a pepře.
Když ho ve sklenici zalijete vrstvou olivového oleje a budete ho nabírat vždy čistou lžicí, vydrží v lednici poměrně dlouho.
POZOR na záměnu medvědího česneku s jinou rostlinou. Hodně podobná je konvalinka vonná nebo ocún jesenní. Obě jsou jedovaté! Rozeznáte je podle květu, ale jak si poradit v nekvetoucím stavu? Prostudujte pečlivě tvar listů. Promněte list lehce mezi prsty. Jemná česneková vůně vám podá spolehlivé svědectví, že držíte v ruce právě medvědí česnek. Pokud tuto vůni necítíte, rostliny nesbírejte a umyjte si pečlivě ruce.