Očistu nejen po svátcích berte s nadhledem, není třeba extrémní detox. Vyřadit z jídelníčku modifikované potraviny, zavést pitnou kůru, zvýšit příjem tekutin apod. se přímo nabízí.

Zkuste třeba křupavou kvašenou zeleninu plnou vitamínů, minerálů, enzymů a probiotik v šikovném hrnci PICKLES. Nebo se pusťte do domácí výroby sýrů a tvarohu, kde zužitkujete také syrovátku, vhodnou k popíjení i ke koupeli.

NAŠE ZDRAVÁ TROJKA, KTERÁ VÁS NASTARTUJE:

1/ KVAŠENÁ ZELENINA – PICKLES

Kvašená zelenina je jak známo explozí vitamínu C, minerálů, enzymů a probiotik. Podporuje zdravé fungování naší imunity, můžete si ji jednoduše připravit doma a navíc je levná. Fermentace je starý, mimořádně zdravý způsob uchování potravin bez sterilizace a přidaných látek. Je lépe stravitelná než čerstvá zelenina, působí detoxikačně a čistí tlusté střevo.

Tak si pickles zkuste vyrobit, není to žádná věda! Fermentujte třeba zelí, kapustu, mrkev, ředkvičky, cibuli, kedlubny, okurky i papriku. 

Recept na přípravu pickles >>

2/ FERMENTOVANÉ PEKINGSKÉ ZELÍ - KIMČI

Tradiční korejské kimči, chcete-li kimchi, je díky fermentaci v dnešní době velmi trendy. Je velmi prospěšné pro střeva, kvašení zvyšuje stravitelnost potravin. 

A v čem je rozdíl mezi pickles a kimči? Pickles a kimči jsou vlastně vzdálení příbuzní. Oba projdou fermentací. Pickles je krátce kvašená zelenina, nejčastěji zelí, které se hodí k mastnějším jídlům, tvoří základ salátů nebo příloh. Zeleninu stačí prosolit a upěchovat do nádoby. Kimči je směs nasoleného a opláchnutého pekingského zelí, jarní cibulky, mrkve a hlavně pasty. Ta je vyrobena z chilli, drceného česneku, zázvoru, rybí, pro vegany sójové omáčky a dalších ingrediencí. Je pikantní a výrazné, příjemně štípe na jazyku. Je skvělé v kombinaci s rýží, korejskou polévkou, může tvořit součást burgerů, tortill apod.

Elixír zdraví ve formě kimči >>

3/ DOMÁCÍ TVAROH NEBO SÝR

A na hlad jsou nejlepší bílkoviny. Takový poctivý domácí chléb, připravený podle našeho návodu a s láskou kynutý v našich ošatkách, je dobrým zdrojem sacharidů. A pokud bude namazaný pořádnou vrstvou domácího tvarohu, vyvolá pocit plnosti a nasycení. Kombinace s klíčky nebo miskou fermentované zeleniny se přímo nabízí.

Výroba tvarohu je opravdu jednoduchá, u nás najdete šikovnou nádobu s vloženým sítkem k odkapání syrovátky, která pomůže s domácí výrobou jemného tvarohu nebo smetanového sýra. 

Jak si jednoduše vyrobit domácí tvaroh >>