Jsou plněné tvarohem, nahoru patří povidla a drobenka. Množství surovin vyjde na 2 plechy. A když je vytáhnete čerstvě upečené z trouby, lepší dobrotu ke kávě nebo odpolednímu čaji si nemůžete přát.

Recept samozřejmě využijete i mimo období Masopustu. Jsou obdobou oblíbených Moravských koláčů, které si hospodyňky rády připravují v průběhu celého roku.

Tyhle voňavé koláče jsou inspirovány babičkou Helenkou, která je s oblibou připravuje, když čeká milou návštěvu.

Suroviny

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 30 g cukru krupice
  • 30 g tuku na pečení (např. Hera)
  • 20 g sádla
  • 2 vejce
  • 20 g droždí (1/2 kostky)
  • 5 g soli
  • 250 ml mléka

tvarohová náplň:

  • 1 tvaroh ve staniolu
  • 1 vejce
  • 3 lžíce cukru krupice
  • citronová kúra

švestková náplň:

  • 100 g švestkových povidel
  • 1 lžička rumu
  • špetka skořice

drobenka:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 100 g cukru krupice

Postup:

Oba druhy mouky prosejeme přes jemné síto do zadělávací mísy, smícháme se solí, cukrem (z něho si ponecháme lžičku cukru na zasypání kvasnic). Utvoříme důlek a do něho rozdrobíme kvasnice, zalejeme cca 30 ml vlažného mléka a posypeme zbytkem cukru. Tím se aktivuje proces a kvásek tzv. vzejde.

Rozpuštěný tuk, ne horký, vlijeme do mísy, přidáme zbytek mléka a jedno vejce. V robotu nebo ručně zaděláme nelepivé hladké těsto a necháme jej přikryté utěrkou kynout na teplém místě. Doba závisí na kvasnicích, okolní teplotě a propracování.

Polévkovou lžící pak vykrájíme z těsta kousky, z nichž utvoříme rukou kuličky a ještě je dáme na pomoučený vál na cca ½ hodiny kynout.

Mezitím si připravíme náplně. Do jedné misky vložíme tvaroh a ostatní suroviny, z nichž vznikne pevnější tvarohová náplň. Dle libosti lze přidat i hrozinky. V druhé misce rozmícháme švestková povidla a dochutíme je např. skořicí nebo kapkou rumu. Pokud použijeme kupovaná povidla, je třeba je trochu zředit. Na to se podle zkušeností babiček hodí právě rum nebo řidší marmeláda. Řidší domácí povidla lze naopak zahustit strouhaným perníkem.

Jednotlivé kousky pak stačí ručně rozplácnout a lžící vložit doprostřed tvarohovou náplň. Koláček se zabalí, aby náplň nevytekla. Pozor, spoj zůstane po vložení na plech nahoře. Pak je skládáme s cca 3 cm mezerami na plech s pečicím papírem. Ten použijeme i v případě, že máme nepřilnavé plechy. Pokud náplň z koláčů během pečení trochu vyteče, díky papíru si ušetříme jeho odmáčení.

Důlkovačem se na horní straně vytvoří lehká prohlubeň, do které vložíme švestkovou náplň a tu posypeme drobenkou. Druhé vejce rozšleháme v hrnku nebo misce a mašlovačkou potřeme okraje koláčů.

Pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C 15-20 minut dozlatova. Záleží samozřejmě na velikosti koláčů.

Po vytažení z trouby je na plechu ještě na chvíli zakryjeme dalším pečicím papírem, koláče si ponechají část odcházející vlhkosti, budou nadýchané a jemné.

I drobenku, chcete-li žmolenku lze připravit předem. Stačí v míse pěkně ručně smíchat mouku s cukrem a přidávat na kousky nakrájené povolené máslo, až se mnutím vytvoří sypká směs s menšími hrudkami. Prsty jsou v tomto případě nenahraditelným nástrojem.

Náš tip: drobenku, která zbyde, můžete nasypat do uzavíratelné dózy a vložit do mrazáku. Tam vydrží a příště ušetří čas.

Další recepty nadete zde >>