Extra pevné sáčky jsou vhodné k uložení nakrájené zeleniny, vypeckovaného ovoce, čerstvého masa, uzenin i nakrájených či nasekaných bylinek do mrazničky.

Akční cena platí do 5. 8. 2024 nebo do vyprodání zásob ve všech prodejnách Orion i tady na e-shopu.

Do modrých ploch na vnější straně lze permanentním popisovačem popsat druh potraviny a rok sklizně. 

Rozlišit některé druhy potravin uložených v mrazáku bývá někdy oříšek. Už nebudete pátrat po tom, zda je v nich směs na svíčkovou nebo do polévky, zda je to maso kuřecí či krůtí, nakrájené houby jsou letošní nebo loňské. Pak oceníte praktičnost těchto sáčků.

Kromě sáčků u nás najdete i praktické dózy, vhodné k ukládání potravin nejen v mrazničce. Kdo si rád připravuje vlastní ovocné dřeně, silné domácí vývary, redukce, loupaná či pasírovaná rajčata apod., šikovné dózy jistě ocení.


Tipy, jak správně mrazit

Vlastní mražená zelenina i ovoce je skvělým řešením, jak získat chutné, zdravé potraviny, mít je vždy po ruce a navíc ušetřit. Proto přicházíme s tipy, jak plody ze zahrádky, v lese nasbírané houby, přebytky z vaření a např. maso nakoupené v akcích uložit do mrazáku co nejefektivněji. Ideální teplota je alespoň - 18 °C.

  • Ovoce a zelenina by měly být čerstvé, pevné, bez plísní a jiného poškození, pokud je třeba je opláchnout, nechte je na mřížce nebo na plechu oschnout, aby se po zamrazení nepřilepily k sobě. Nejvíce se do mrazáku hodí bobulové ovoce, např. rybíz, borůvky, maliny, jahody. Peckovité ovoce je lépe vypeckovat, meruňky či švestky do ovocných knedlíků nebo buchet tak budou ihned po povolení z mrazáku k dispozici k balení do těsta.
  • Maso, pokud to není panenka nebo kus na pečení vcelku, rozkrájejte na jednotlivé porce, plátky, nesolte jej. Vydrží v mrazáku klidně i půl roku, u mletého je třeba jej zpracovat do čtyř měsíců. Ryby by měly být vykuchané a čerstvé.
  • Voňavé houby je lépe před mrazením krátce povařit (stačí 3 minuty) a nechat oschnout, zbavíte se tak nečistot, zmenší svůj objem a přesto zůstanou šťavnaté.
  • Strouhanou zeleninu i tu nakrájenou na kolečka nebo kostičky můžete před uložením spařit v horké vodě a pak šokově zchladit a nechat oschnout. Zachová si barvu a šťavnatost.
  • Mrazit můžete i pečivo, po vytažení z mrazáku jej stačí rozpéct v troubě, budete tak mít k dispozici rohlíky či housky kdykoliv si vzpomenete.
  • Každý sáček popište druhem vložené potraviny, rokem sběru, datem nákupu a u masa např. gramáží či počtem plátků, porcí. Navíc z něj můžete odsát přebytečný vzduch. Díky tomu ušetříte místo a potraviny nebudou vysušené, i v mrazáku totiž mohou postupně osychat.
  • A nejdůležitější pravidlo, po rozmrazení nikdy potravinu znovu nezamrazujte!