Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, rovnou do pusy. Děti je milují jen tak, rozmačkané s cukrem nebo se smetanou. Navíc jsou bohatým zdrojem vitamínu C, srovnatelným s citrusy.
5 TIPŮ NA ZPRACOVÁNÍ JAHOD:
1/ Džem
Jemné zavařeniny s drobnými zrníčky z jahod nebo s menšími kousky jsou královnou mezi džemy. Není oblíbenější suroviny. Navíc doma na něm nešetříte, takže bude opravdu výběrový.
Báječně chutná na chlebu s máslem, zamíchaný do bílého jogurtu, na palačinkách a v dezertech.
Určitě budete potřebovat širší kastrol, ve kterém se z rozmačkaných jahod rychleji odpaří voda a zhoustne, naběračky na sbírání pěny, nálevky, chcete-li trychtýře, se širokou spodní částí i zavařovací hrnce. Základem je vždy čerstvé, nenahnilé, kvalitní zralé ovoce. Skleničky s víčky musí být sterilizované a při nalévání směsi horké.
Mezi recepty, které jsme si oblíbili, je JAHODOVÁ ZAVAŘENINA BEZ CUKRU a DŽEM Z JAHOD A BROSKVÍ >>
Víte, jaký je rozdíl mezi marmeládou, džemem nebo rosolem?
- marmeláda je produkt, u kterého alespoň pětinu tvoří citrusové plody
- džem je jakákoliv zavařenina, jednodruhová nebo směs z různých druhů ovoce, bylinek apod. (zajímavý je s kombinací s mátou, vanilkou, okvětními lístky růže nebo pepřem)
- rosol je vyroben pouze z ovocné šťávy
2/ Jahodový sirup
Úžasnou vůni a chuť vlastních jahod si lze uchovat i v domácích šťávách a sirupech. Stačí přitom dodržet poměr 1:1. 1 kg rozmačkaných jahod stačí doplnit 1 kg cukru a 10 g kyseliny citronové. Ta prodlouží trvanlivost sirupu. Pak stačí provařit, odšťavnit nebo přes plátýnko přecedit ještě horký do nahřátých skleněných lahví.
V Orionu najdete odšťavňovací nerezový hrnec, který se bude hodit i pro pozdější zpracování třešní, rybízu a jiného ovoce.
3/ Mražená dřeň a nanuky
Nanuky do ruky pro malé i velké mlsouny jsou velmi jednoduché na přípravu. Omyté jahody rozmačkejte, k tomu se perfektně hodí mačkadlo na brambory. Pak je stačí smíchat s cukrem, případně s tvarohem nebo smetanou a vložit do šikovných tvořítek na nanuky. Ta mají zvýšený lem, takže po vyjmutí nanuku na tyčce nebudou okamžitě stékat po ruce.
Náš tip: nemixujte směs úplně dohladka, menší kousky udělají z běžného nanuku, doplněného např. nasekanou mátou nebo květy levandule, dokonalé letní osvěžení.
4/ Jahodové dorty, dezerty a moučníky
Domácí jahodový dortík, moučník nebo zákusek, na kterém je pořádná vrstva čerstvých jahod, je vynikající. K odpolední kávě na terase se vždycky hodí něco dobrého, vyrobeného ze sezónních surovin. A teď, když jahody dozrávají, je správný čas na opravdovou lahůdku.
Všichni známe bublaninu s jahodami, želatinový dort, nadýchané rolády se šlehačkou s kousky jahod, muffiny nebo košíčky s krémem, zdobené jahodami.
A jestli se Vám nechce zapínat troubu pro pečení dortového korpusu, můžete si vyčarovat chutný nepečený dezert. Stačí jako základ použít piškoty nebo drcené sušenky spojené máslem, přidat tvaroh, mascarpone a pořádnou vrstvu nakrájených jahod. Zkuste kovové dortové formy různých velikostí se sponou nebo papírové cukrářské košíčky, ve kterých minidezerty můžete servírovat i na zahradní párty.
5/ Jahodové knedlíky
Každý miluje jahodové knedlíky z kynutého nebo tvarohového těsta. Ta kombinace šťavnatých jahod, těsta, moučkového cukru, másla a zakysané smetany se v ústech spojí a přinese vzpomínku na dětství. Vaše maminka nebo babička uměly určitě ty nejúžasnější jahodové knedlíky, které jste kdy jedli. Udělejte si je i vy. U nás najdete zadělávací mísy, válečky, praktické hrnce, samostatné napařovací vložky nebo pařáčky i naběračky knedlíků.