Ať už je to známá dýně Hokaidó, kterou nemusíte loupat, dýně máslová, špagetová či muškátová.
A teď je ten správný čas pustit se do jejího zpracování. Pokud ji máte na zahrádce, stačí ji uložit na suchém tmavém místě a vydrží vám i pár měsíců. Je ale samozřejmě lepší ji zpracovat, zvlášť pokud je úroda opravdu velká. K tomu jistě využijete kvalitní nepřilnavé nádobí z kolekce GRANDE, silikonové náčiní, antiadhezní pečicí formy i dózy s těsněním. A sáhnout můžete i po velkém množství tvarů a velikostí praktických zavařovacích sklenic.
PŘINÁŠÍME 7 ZAJÍMAVÝCH RECEPTŮ, TŘEBA NA KAŽDÝ DEN JEDEN:
1/ DÝŇOVÉ HALUŠKY
Klasické halušky jsou u nás poměrně oblíbené. Kromě vařených brambor lze do nich použít i jinou základní surovinu. Zajímavou obměnou je dýně Hokaidó, která jim dodá zajímavou oranžovou barvu a jemnou nasládlou chuť. Báječná chuť dýně si rozumí se slaninou, brynzou, parmezánem i restovaným listovým špenátem a cibulkou. My jsme je zkusili dýňové halušky s uzeným a špenátem a ihned jsme si je oblíbili.
2/ DÝŇOVÁ POLÉVKA
Podzimní menu je plné pečených dýní, vydatných zelných nebo dýňových polévek, které zahřejí. Tak zkuste třeba tuhle.
Lahodná krémová dýňová polévka je obecně známá a mají ji v oblibě i notoričtí masožrouti, kteří se zelenině obloukem vyhýbají. Zkuste ji zakápnout dýňovým olejem, balzamikovým octem nebo pár kapkami citrónu, získáte novou variaci chutí.
3/ DÝŇOVÝ KOLÁČ
Zkuste netradiční DÝŇOVÝ KOLÁČ Z CELOZRNNÉ MOUKY, který bude skvělým doplňkem k odpolední kávě nebo víkendové snídani do postele.
Je velice chutný a navíc rozvoní celou domácnost.
Dýňový koláč může být něco, co potěší každou návštěvu. Hodí se ke kávě i čaji.
4/ KOMPOT ALÁ ANANAS
Jak udělat kompot z dýně, který by chutnal jako ananas a pochutnali by si na něm i páni a děti? Už za časů našich babiček, kdy exotické ovoce bylo známé jen z časopisů nebo jako podpultovka o svátcích, hospodyňky připravovaly DÝŇOVÝ KOMPOT ALÁ ANANAS.
A k pečenému masu nebo řízku s kaší se bude perfektně hodit.
5/ LAHODNÝ DŽUS
DÝŇOVÝ DŽUS ochucený ananasovou, pomerančovou nebo citrónovou příchutí bude zajímavým zpestřením pitného režimu.
Lze jej plnit do láhví s uzávěrem, pít hned, ředit vodou nebo jej stačí zavařit do sklenic, aby déle vydržel. Sladký základ v podobě dýně je doplněn o svěží, kyselou složku v podobě citrusů.
6/ JEMNÁ PŘESNÍDÁVKA
A protože by byla škoda nevyužít zbytky z džusu, ve kterých zůstalo stále ještě dost prospěšných látek, můžete se pustit do DÝŇOVÉ PŘESNÍDÁVKY. Pochutnáte si na ní při snídani s granolou, hodí se i jako chutný dezert po obědě nebo svačinka do práce i do školy. A když ji nalijete do forem na nanuky, budete mít i zajímavou zmrzlinu. Tak hurá do toho, děti vás s tím rády pomohou.
7 /DÝŇOVÁ HOŘČICE
Proč nezkusit recept na dýňovou hořčici?
Je zajímavou alternativou klasické plnotučné hořčice, vhodnou jak ke grilovanému i uzenému masu, vařenému ovaru, tak i k přípravě zálivek, dipů, marinád u pečených mas.