Příroda se oblékne do pestrobarevného šatu a teplé podzimní dny ještě přejí grilování. Grilovaná cuketa, lilek, marinovaná dýně nebo špízy z masa a nasbíraných hříbků, to je dobrota, na kterou se každému sbíhají sliny. Zemitá chuť připravených pokrmů a ospalé podzimní slunce udělají z obyčejného grilování pohodovou záležitost.
V chladnějších dnech se naopak můžete zachumlat pod deku a vychutnat si kávu, horký čaj a právě vytažený moučník z trouby. Třeba dýňovou bábovku nebo vláčný perník či štrúdl s cuketou.
- Zavařování ovoce a zeleniny je v kurzu, tak proč nenaplnit špajz, sklep nebo mrazák? Sklenice a dózy se zavařenými či sušenými dobrotami oceníte v zimním čase.
- Naložené dobroty patří neodmyslitelně k babímu létu a podzimu. Ale radost z nich budete mít i v průběhu roku. U nás najdete klasické keramické hrnce, tzv. nakládací soudky, které slouží k přípravě kvašáků, utopenců a dalších lahůdek, nakládaných do octového nálevu nebo oleje. Kupované kysané zelí se domácímu, vlastnoručně naloženému zelí zdaleka nevyrovná. A můžete si ho udělat klidně i v paneláku.
- Sušení ovoce a zeleniny
Co nabízí zahrádka a příroda na podzim?
Kromě klasického ovoce, kterému se věnujeme zvlášť v inspirativním článku JABLÍČKA JAKO MALOVANÁ, hraje hlavní roli tradiční podzimní zelenina a houby.
1/ SLAĎOUČKÁ DÝNĚ
Kromě klasické krémové polévky připravované nejčastěji z dýně hokaidó nabízí tahle zelenina mnoho úprav. Doby minulé s dýňovým kompotem alá ananas jsou pryč, přesto zrovna tenhle kompot má i dnes mnoho příznivců. Marinovaná dýně na grilu nebo pečená na klínky v troubě jsou dobrotou nejen při posezení na zahradě či u televize. K jejímu zpracování se hodí např. škrabky na brambory, struhadlo a kvalitní plech.
Několik tipů, jak dýni zpracovat, včetně receptu na vláčnou bábovku z dýně hokaido, najdete v článku věnovaném dýňobraní >>
2/ ČERVENÁ ŘEPA
Bulvy řepy, pečené v alobalu, si po nakrájení na tenké plátky hodně rozumí s kozím sýrem, medem, vlašskými ořechy a lístky rukoly. Někdo nemá příliš v oblibě typickou, zemitou chuť řepy. Oblíbené hranolky z řepy, pečená řepa nebo ta nakládaná, ve sladkokyselém nálevu, nemusí být jedinou možností, jak ji využít v kuchyni.
Pro mlsouny jsme připravili zajímavý recept na ŘEPÁNKY >> Jsou to sladké sušenky, které překvapí vaše blízké i nečekanou návštěvu nejen svou barvou.
3/ ŠŤAVNATÁ CUKETA
Cukety jsou stále v kurzu, mnohé ještě dorůstají nebo čekají na brzké zpracování. Jejich pěstování a následné zpracování do různých pokrmů, sekaných, bramboráků i sladkých moučníků zvládne i úplný začátečník. Navíc cuketa vlastně nemá téměř žádnou chuť, takže je výbornou neutrální surovinou pro sladké i slané pečení. Dodává pokrmům šťavnatost a vláčnost.
Jak jednoduše a rychle cuketu zpracovat,? Netradiční recepty najdete zde >>
4/ KŘEHKÉ ZELÍ
Hlávkové zelí je tradiční zeleninou plnou vitamínu C a vlákniny. V Čechách se těší velké oblibě. Připravuje se z něho jak čerstvý salát s mrkví, klasický Colleslaw nebo slouží jako tradiční příloha k pečenému masu s knedlíkem. Hodí se do polévek, zapečených těstovin nebo se připravuje jako zelné závitky z mletého masa.
Ale tou nejčastější formou zpracování je nakládání do kameninových nebo keramických hrnců, zeláků, kde dlouhodobým procesem vzniká kysané zelí. U nás najdete tradiční nádoby na kysané zelí různých velikostí.
A kdo nechce čekat tak dlouho, může si připravit kvašené zelí, tzv. pickles během několika dní. Kvasný hrnec je neocenitelným pomocníkem. Tady je náš vyzkoušený recept na pickles >>
5/ VOŇAVÉ HOUBY
Už rostou houby? Některé lokality jsou jich plné, jinde na tyto voňavé lesní plody houbaři ještě čekají. Ideální teplé počasí a dostatek srážek jejich růstu svědčí. A právě na podzim se sezóna houbařských náletů rozjíždí ve velkém. Vyrazit do lesa s košíkem a ostrým houbařským nožem pak musí každý milovník hub.
Nasbírané, očištěné houby lze sušit na mřížce, nakládat nebo mrazit. Hlavně při zamrazení se hodí mít po ruce krabičky a samolepky s označením data sběru. Tepelně upravené houby dodají masu, omáčce i zapečenému pokrmu nezaměnitelnou chuť.
Oblíbenou formou je i nakládání hub, zkuste jednoduchou houbovou čalamádu >>