Vyrobte domácí kompoty nebo zeleninové čalamády, které pak později využijete jako přílohu k jídlu, do koláčů, buchet nebo nákypů. Můžete také vyrobit domácí ovocné přesnídávky. Děti si pochutnají na ovocné šťávě nebo sirupu z máty, kopřivy nebo černého bezu. K snídani si můžete dát čerstvé pečivo s marmeládou nebo džemem.
PÁR RAD K ZAVAŘOVÁNÍ
Možná se zavařováním teprve začínáte a následující informace oceníte. Je možné, že vše znáte a jen tak mrknete, jestli není možné si práci nějak ulehčit nebo udělat něco jiným způsobem, než obvykle děláte. Každopádně bychom vám rádi poskytli pár rad jak na to, aby vše perfektně klaplo. Aby sklenice dobře držely, jejich obsah se nekazil, dlouho vydržel a abyste si i po čase mohli zavařené dobroty plně vychutnat.
Jaké sklenice a lahve na sirupy máme? Koukněte zde >>
Sterilizace není žádná věda, jde především o pečlivost. Tímto procesem zbavíte sklo i víčka bakterií, které by jinak obsah kontaminovaly. Nic se nebojte, za 20 minut je hotovo.
- Sterilizace v hrnci:
pečlivě umyté a nepoškozené sklenice vložte do hrnce, kolem nich rozprostřete víčka, naplňte hrnec vodou, aby bylo vše pod hladinou vody. Přiveďte vodu k varu a vařte 10 – 15 minut. Sklenice vyjměte kleštěmi z vody a dejte je oschnout na čistou utěrku. Sklenice se plní ještě teplé teplou náplní.
- Sterilizace v troubě:
pečlivě umyté a nepoškozené sklenice a víčka rozložte na plech a vložte do trouby předehřáté na 100 °C a nechte sterilizovat 10 – 15 minut. Pak troubu vypněte, ale sklenice nevyndávejte. Vyndejte je na čistou utěrku, až když budete mít připraven obsah. Sklenice plňte ještě teplé teplou náplní.
Nyní můžete sklenice plnit. Udělejte to, dokud jsou sklenice i potraviny stále teplé. Když dáte teplé potraviny do studených sklenic, mohou prasknout. Lépe se vám budou plnit pomocí nálevky se širokým hrdlem. Nechte na vrchu každé sklenice asi 0,6 cm volného místa. Otřete okraje sklenic, abyste se ujistili, že kapky jídla neovlivní těsnění. Na sklenice našroubujte víčka, vložte je do hrnce a naplňte ho vodou cca 5 cm nad sklenice. Přiveďte k varu a zavařujte cca 10 minut. Vyjměte je z hrnce zavařovacími kleštěmi a dejte je na čistou utěrku.
Než budete se sklenicemi manipulovat, počkejte 24 hodin. Měly by být úplně studené, než je uskladníte. Zkontrolujte víčka sklenic. Mírné odsazení plochého víčka ukazuje, že byly správně uzavřeny. Pokud není některé z víček odsazeno, otevřete sklenice a spotřebujte obsah, místo abyste ho uchovávali. Sklenice je dobré opatřit štítkem s popisem – druh ovoce nebo zeleniny a datum zavaření.
Tip: VÁŽENÍ PŘI ZAVAŘOVÁNÍ
Potřebným pomocníkem při zavařování je také kvalitní váha. Je na každém, zda mu lépe vyhovuje váha mechanická nebo digitální. Každý preferuje jiný materiál, někdo má rád váhu s miskou, jiný upřednostní váhu s pěkným dekorem a využije ji také jako dekoraci v kuchyni. Každému vyhovíme, každý si u nás jistě vybere.