Jsou typické svým tvarem. Nejčastěji ve tvaru stočeného provazu – oprátky, na níž se Jidáš oběsil. Nebuďme však pesimističtí, těsto můžeme tvarovat do spirály, vytvořit šneky, ptáčky, uzlíky apod. a po upečení je potřít medem.
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 140 g cukru krupice
- 250 ml mléka
- 25 g droždí (větší polovina kostky)
- 3 žloutky
- 1 kúra z citronu
- 120 g rozpuštěného másla (1/2 kostky másla)
- plátky mandlí
- 2 lžíce tekutého medu
- špetka soli
Postup:
V menší misce rozdrobíme droždí v 50 ml vlažného mléka a zasypeme 1 lžičkou cukru. Tím se droždí nastartuje, kvásek tzv. vzejde. V zadělávací míse smícháme prosátou mouku, zbytek cukru a špetku soli. Na jemném struhadle nastrouháme kúru z citronu bez chemického ošetření. Pak už vlijeme zbytek mléka, 2 žloutky a kvásek. Ručním hnětačem nebo v robotu vypracujeme pružné těsto, které se odlepuje od stěn mísy. Mísu s těstem, zakrytou utěrkou, položíme na teplé místo a necháme 1,5 hodiny kynout. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Na lehce pomoučený vál vykrajujeme lžící větší kousky a každý vyválíme na pramen průměru 1-1,5 cm. Jidáše by měly mít tvar stočené oprátky, ale můžeme tvořit spirály, šneky či ptáčky, fantazii se meze nekladou. S tvarováním určitě rády pomohou děti.
Jidáše položíme na plech s pečicím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Třetí žloutek rozmícháme a jidáše jím potřeme, získají po upečení krásnou hnědou barvu a lesk. Nakonec je lze posypat plátky mandlí nebo je necháme hladké.
Toto množství vyjde na 2 plechy jidášů, na každý pak vytvoříme 9 kousků, které mají po nakynutí zhruba velikost koblihy. Takže je třeba nechat mezi jednotlivými kousky dostatečné mezery.
Pečeme při 160 °C 20 minut dozlatova. Ještě teplé je potíráme mašlovačkou - medem smíchaným s lžičkou vody.
Orion tip: do dózy s krystalovým nebo moučkovým cukrem vložíme vanilkový lusk, nádherně jej provoní.