VIDEO INSPIRACE >>
Jak správně prostřít vánoční stůl
Základem svátečního stolování, ať už o štědrovečerní večeři nebo v časech povánočních návštěv, je vyžehlený bílý ubrus. Měl by ideálně přesahovat cca 20 cm přes hrany stolu, doprostřed můžete umístit menší běhoun, napron. Ten vytvoří zónu pro vánoční svícen a dekorace, ale i pro mísu s bramborovým salátem a smaženým kapříkem.
U nás najdete také bílé talíře z porcelánu nebo z opálového skla, stačí nakouknout do nabídky. Jsou nadčasové a můžete je kombinovat s trendovými odstíny béžové, šedé nebo s pastelovými tóny. Na stole tak stačí umístit cca 2 cm od hrany stolu mělký talíř, případně tzv. klubový, který by měl zůstat ležet na svém místě po celou dobu večeře. Až na něm se objeví postupně dezertní talíř na předkrm, podložený ubrouskem, aby neklouzal, nebo hluboký talíř na rybí polévku. K polévce se hodí i pečivo, talířek s ním položíme do levého horního rohu.
Jak řadit příbory
Zamysleli jste se někdy nad tím, jak vlastně srovnat příbory při slavnostním, vícechodovém menu? Tady si už nevystačíte s obvyklou lžící, vidličkou a nožem. Založení příborů má svá pravidla, tak si je stručně přiblížíme. Příbory tak při jídle bereme postupně z vnější strany.
- vlevo od talíře založíme vidličku na hlavní chod, případně rybí vidličku a menší dezertní vidličku
- vpravo od talíře bude masový nebo rybí nůž, polévková lžíce a dezertní nůž
- nad okraj talíře se pokládá dezertní lžička a vidlička
Přípitek a sklenička s čistou vodou nesmí na stole chybět. Připravíme si proto designové skleničky na sekt nebo víno a sklenice na vodu, ty najdou své místo v pravém horním rohu od talířů.
Tak si slavnostní vánoční tabuli vylaďte k dokonalosti a hlavně si dopřejte pohodu a odpočinek. Protože klid, pohoda a zdraví je přesně to, co o svátcích letos obzvlášť potřebujeme.