Podzim ...

Švestky, trnky, hrušky, jablka, šípky, jeřabiny, rakytník, ořechy, dýně, brambory a řepu musíme nějak na další období uskladnit. Navíc se trend zavařování, nakládání a sušení poslední dobou opět vrací na výsluní.

Podzimní radost je i červená řepa

Z této poslední dobou velmi oblíbené zeleniny se dá připravit mnoho rozmanitých jídel a nápojů moha chutí. Červenou řepu je potřeba obvykle okrájet. Ostrá škrabka a šikovné ruce si s takovým úkolem poradí ve chvíli. 

CO S BOHATOU PODZIMNÍ ÚRODOU?

Nejlepší variantou je zavařování. Chuť a vůni podzimních plodů si tak uchováte i na zimní čas, kdy není nic lepšího, než ke křehounkému řízku s bramborovou kaší servírovat domácí švestkový nebo jablečný kompot. A když udeří opravdové mrazy, takový horký pečený čaj nebo vydatná dýňová polévka krásně zahřeje bříško a pohladí chuťové buňky. Recept na výbornou dýňovou polévku máme také >>

Základem je čerstvé, nepoškozené ovoce, z něhož si můžete doma připravit kompoty a marmelády, které nebudou obsahovat příměsi ve formě průmyslových konzervantů nebo nadbytek cukru, dále vhodné zavařovací sklenice, víčka a zavařovací hrnec. A pokud nejste v procesu zavařování zběhlí, koukněte na jednoduchý postup, jak na to >>

A co houby, už rostou? Někde se sběr hub promění v pouhou procházku po lese bez jediného hřibu, jinde přinese radost plný košík hub, které se dají sušit, naložit nebo zamrazit. V kombinaci s další zeleninou si můžete vyrobit skvělou domácí čalamádu, která se hodí k pečenému masu. I takový  recept máme v zásobě >>