Suroviny
- 250 g hladké mouky
- 10 g droždí
- 100 ml mléka
- 25 g krupicového kufru
- 30 g másla
- 1 žloutek
- vanilková esence
- citronová kůra z 1 citrónu
- špetka soli
Tvarohová náplň:
- 1 tvaroh ve kostce
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1 bílek
- 1 vejce
- hrst hrozinek
Na potření:
- 40 ml vody
- 40 ml rumu
- 1 lžička cukru
Postup:
Do smaltované zadělávací mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme špetku soli a citronovou kúru. Uděláme v mouce důlek a rozdrobíme do něho droždí, posypeme ho 1 lžičkou cukru a zalijeme 50 ml vlažného mléka. Až kvásek vzejde a vytvoří bubliny, můžeme do mísy přidat žloutek (bílek si ponecháme do tvarohové náplně) a rozpuštěné máslo. Jen musíme dát pozor, nesmí být horké. Nakonec vlijeme zbytek mléka, pokapeme esencí a ručním šlehačem nebo pěkně postaru, vařečkou, zaděláme těsto. Když se začne oddělovat od stěn mísy, je pružné a pevné, v tu chvíli je připraveno na kynutí v teple. Poprášíme ho moukou a zakryjeme čistou utěrkou.
Po cca 1 hodině zvětší dvojnásobně svůj objem. Na pomoučený vál jej opatrně vyklopíme, utvoříme 8 stejných dílů, např. polévkovou lžící, každý kousek stlačíme na placku a dovnitř vložíme oblíbenou náplň. My jsme zkusili tvaroh ve staniolu, určitě nedoporučujeme měkký tvaroh ve vaničce. Ten stačí osladit a přidat k němu hrozinky, celé vejce a zbývající bílek. Někdo raději použije povidla nebo makovou náplň. Vzniklou pevnější hmotu vložíme na každý kousek těsta a řádně zabalíme.
Na máslem vymazaný pekáč skládáme 2x4 buchty spojem dolů a necháme ještě 20 minut nakynout. Do trouby rozpálené na 180 °C vložíme pekáč s buchtami a po 20 minutách je opatrně zkontrolujeme. Upečené dozlatova, sedící pěkně u sebe je ihned po vyjmutí potřeme mašlovačkou, směs vody, rumu a cukru se do nich pěkně vpije a budou lesklé a voňavé.
Po vychladnutí je vložíme na tác a pocukrujeme moučkovým cukrem.