Suroviny
- 40 dkg vepřových jater
- 60 dkg vepřového masa
- 1/4 kostky másla
- 10 dkg mandlí
- 100 ml smetany
- 1/2 lžičky citrónové kůry
- 1/2 lžičky soli
- 0,04 l portského vína
- 1 stroužek česneku
- špetka mletého pepře
Postup:
Očištěná vepřová játra umeleme na masovém strojku, vepřové maso nakrájíme na malé kostičky a vše dáme vychladit. Vychlazené vepřové maso rozmixujeme, přidáme sůl, mletý pepř a za stálého mixování přilijeme smetanu. Do směsi přidáme syrová mletá játra, jenž vytvoří prát, tzn. pěkně celou strukturu spojí, přilijeme panáčka portského, přidáme mandle, prolisovaný stroužek česneku a dobře omytou nastrouhanou citrónovou kůru. Na závěr prošleháme s máslem pokojové teploty, to celou směs propojí a bude nadýchanější. Vaříme v šunkovaru cca 1,5 hodiny. Na závěr necháme paštiku vychladnout, vyklopíme na talířek a podáváme s čerstvým pečivem. Chuť paštiky skvěle doplní brusinkové coulis.