Suroviny

  • 40 dkg vepřových jater 
  • 60 dkg vepřového masa 
  • 1/4 kostky másla 
  • 10 dkg mandlí 
  • 100 ml smetany 
  • 1/2 lžičky citrónové kůry 
  • 1/2 lžičky soli 
  • 0,04 l portského vína 
  • 1 stroužek česneku 
  • špetka mletého pepře 

Postup:

Očištěná vepřová játra umeleme na masovém strojku, vepřové maso nakrájíme na malé kostičky a vše dáme vychladit. Vychlazené vepřové maso rozmixujeme, přidáme sůl, mletý pepř a za stálého mixování přilijeme smetanu. Do směsi přidáme syrová mletá játra, jenž vytvoří prát, tzn. pěkně celou strukturu spojí, přilijeme panáčka portského, přidáme mandle, prolisovaný stroužek česneku a dobře omytou nastrouhanou citrónovou kůru. Na závěr prošleháme s máslem pokojové teploty, to celou směs propojí a bude nadýchanější. Vaříme v šunkovaru cca 1,5 hodiny. Na závěr necháme paštiku vychladnout, vyklopíme na talířek a podáváme s čerstvým pečivem. Chuť paštiky skvěle doplní brusinkové coulis.

Další zajímavé recepty zde >>