Má blahodárné účinky na trávicí potíže a problémy s močovými cestami. Jedná se na rozdíl od klasického včelího medu o veganský produkt.
Jeho příprava je jednoduchá.
SUROVINY
- 400 květů pampelišek
- 1 l vody
- 1 kg krystalového cukru
- 2 chemicky neošetřené citrony
POSTUP
Květy sbírejte na čistých loukách nebo zahrádce. Propláchněte je jen zlehka, ať se nevyplaví všechen pyl. Vložte je do hrnce s vodou, přidejte na čtvrtky nakrájené citrony i s kúrou a nechte 24 hodin louhovat. Potom vše přeceďte přes plátno a vymačkejte. Do této tekutiny přidejte cukr a vařte na menším plamenu 2 hodiny do zhoustnutí. Hotový med bude vždy řidší než klasický včelí med. Plňte do čistých zavařovacích sklenic a uzavřete víčkem. Je zbytečné jej zavařovat, stačí horké skleničky otočit dnem vzhůru.
Nemusíte ho skladovat v lednici, stačí chladnější tmavé místo.
Hodí se do bylinných čajů, snídaňových kaší i na lívance, kde nahradí topping nebo drahý javorový sirup.
Další zajímavé recepty zde >>