Suroviny
- 1 kg vypeckovaných meruněk
- 1–2 snítky rozmarýnu
- 300 g cukru
- 1 JamFix 3:1
- 1 citrón
- ½ lžičky kyseliny citrónové
Postup:
Připravte si skleničky na džem, musí být důkladně vymyté, ideálně i vysterilizované a suché. Z uvedeného množství dostanete cca 3 sklenky o objemu 300 ml.
Vypeckované meruňky nakrájejte na menší kousky, vložte do hrnce a pozvolna je rozvařte nebo pro urychlení je můžete rozmixovat. Přidejte rozmarýn a krátce společně pozvolna povařte, ať se z rozmarýnu uvolní chuť. Poté snítky rozmarýnu vyjměte a k meruňkám přidejte JamFix rozmíchaný v cukru a šťávu vymačkanou z citrónu. Nakonec vmíchejte pro lepší konzervaci kyselinu citrónovou a ještě pár minut povařte. Test hustoty můžete zkusit stejně jako u předešlého receptu a pak můžete plnit do skleniček – opět stejným způsobem, jako je popsáno v prvním receptu. Máte-li k dispozici skleničky s gumičkou, musíte je po uzavření ještě sterilovat 10 minut v zavařovacím hrnci.