Suroviny
- 2 lžičky čerstvých nebo sušených květů levandule
- 300 ml smetany ke šlehání
- hrst lesních borůvek
- 60 g cukru
Smetanu samozřejmě lze nahradit kokosovým nebo mandlovým mlékem, jogurtem bez laktózy, cukr zase xylitolem nebo jiným sladidlem.
Postup:
Květy levandule pomačkejte trochu v hmoždíři, aby se uvolnily silice, smíchejte v míse se smetanou, oslaďte a přidejte hrst borůvek. Zlehka prošlehejte tyčovým mixérem, záleží na tom, zda chcete mít jemnou směs nebo preferujete kousky borůvek, které vytvoří v nanucích krásnou strukturu. Pak stačí nalít do formiček a nechat do druhého dne v mrazáku. Pozor, nedočkavci mohou sáhnout po voňavém osvěžení už cca za 3 hodiny, to by mohly být nanuky již ztuhlé.