Vločky dodají tělu potřebnou vlákninu, tvaroh a vejce bílkoviny. A pokud se použije místo cukru xylitol, bude se jednat i o odlehčený dezert, skvělý např. k odpolední kávě.
SUROVINY:
- 2 hrnky mraženého ovoce
- 3 oloupané střední stonky rebarbory
- 1 vejce
- ½ polotučného tvarohu ve vaničce
- ½ hrnku hnědého cukru nebo náhražky cukru (výborný je např. březový cukr)
- lžička skořice
drobenka:
- 1 hrnek jemných ovesných vloček
- 1 hrnek celozrnné mouky – lze ji nahradit mandlovou nebo kokosovou moukou
- 1/2 másla
- 2 lžíce třtinového cukru nebo březového cukru
POSTUP
Postup je jednoduchý. Z ingrediencí na drobenku vypracujte v míse sypkou směs, ideálním nástrojem k tomu jsou ruce. Teplem máslo povolí a udělá z vloček a dalších přísad drobivou směs, která přijde nahoru na tento dezert.
Vejce stačí smíchat s tvarohem a ¼ cukru a nalít do vymazaných keramických misek nebo větší formy. Pak přijde na řadu vrstva povoleného ovoce a na kousky nakrájená rebarbora. Tu zasypeme zbytkem cukru.
Nakonec se celý povrch zakryje drobenkou a vloží do rozpálené trouby na 200 °C na 30-40 minut. V průběhu pečení ovoce pod krustou drobenky mírně probublává a pouští šťávu. Crumble je hotový v okamžiku, když drobenka nahoře zezlátne.
Další zajímavé recepty zde >>