Z rozhovoru s Liborem Halouskem, šéfkuchařem restaurace Bohém vybíráme: (celý rozhovor najdete v magazínu Jaro/léto 2021 na str. 58-59)
Představte si, že zařizujete novou kuchyň. Jaké nádobí podle vás nesmí chybět?
"Kvalitní prkénko a nůž jsou pro mě vždy číslo jedna. Hrnce jsou další samozřejmostí. V práci také hodně využíváme například ratanové ošatky na pečení chleba."
Jak podle vás vypadá dobře naservírované jídlo?
"Podle mě je to souhra jednoho s druhým. Dnešní doba je uspěchaná. Jídlo skoro ani nekoušeme, jenom ho rychle zhltneme a jdeme. Rád bych, aby u nás zákazník na shon a stres zapomněl. Když přijdete ke krásně založenému stolu a obslouží vás usmívající se číšník, před jídlem si popovídáte u skleničky něčeho dobrého a nakonec k vám doputuje správně nahřátý talíř s dobrým jídlem, pak si jedno s druhým sedne. Za roky, co vařím, ale nedám dopustit na kulatý bílý talíř, který by měl být podle mě v každé kuchyni."
JARNÍ POLÉVKA OD PROFÍKA
Suroviny
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 kg mraženého hrášku
- sůl, pepř
- smetana
- snítka čerstvého kopru
- uzený losos
Postup:
Na olivovém oleji osmahneme 1 nakrájenou cibulku. Když zavoní, přidáme 1-2 stroužky česneku. Promícháme a přidáme 1 kg mraženého hrášku. Mražený hrášek doporučuji kvůli krásně zelené barvě. Zalijeme 1 l teplého zeleninového vývaru. Přivedeme k varu. Následně vše tyčovým mixérem rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem a přes cedník přecedíme. Připravíme si smetanu s najemno pokrájeným koprem, která chuť polévky zjemní. Polévku naservírujeme a zdobíme plátkem uzeného lososa, smetanou a snítkou kopru.
Další zajímavé recepty zde.