Suroviny
- svazek bílého chřestu
- voda + 1 lžička soli, špetka cukru a kapka citronové šťávy
Holandská omáčka:
- 50 g másla pokojové teploty
- 20 cl zeleninového vývaru
- 3 vaječné žloutky
- 1 lžíce citronové šťávy, sůl
Postup:
Před vařením chřest ponořte do studené vody a propláchněte. Pak jej škrabkou oloupejte /kromě špičky/ po celé délce a dřevnaté konce, zhruba 2 cm, odřízněte. Svažte jej provázkem a vložte do vroucí, osolené vody do vysokého hrnce tak, aby špičky zůstaly nad vodní hladinou.
Na výbornou holandskou omáčku si vystačíte se žloutky, solí, vývarem, citrónem a máslem. Nad vodní lázní (pozor, nesmí se vařit!) šlehejte žloutky s vývarem a solí až do krémové, pěnivé konzistence. Pak omáčku vyjměte z vodní lázně a po částech zašlehejte máslo a po kapkách citronovou šťávu. Podávejte hned :)
Klasika je vařený chřest s holandskou omáčkou a bramborem, ale co takhle zkusit grilovaný chřest se slaninou, zapékaný chřest se šunkou a sýrem, nebo salát se zeleným chřestem a jahodami.
Další zajímavé recepty zde.