Tak si můžete pečení lépe rozvrhnout a v klidu si připravit a uložit ty druhy, které máte nejraději.
Ať už děláte pro sebe a své nejbližší jen 3 druhy nebo ve velkém zásobujete cukrovím celou rodinu.
- Perníčky vydrží týdny, pokud se do nich vaši blízcí nepustí hned. Ideálně je skladujte v papírových krabicích a boxech. Lze je uzavřít, takže se dovnitř nedostanou okolní pachy. Do nádoby můžete přidat rozkrojené jablko nebo kousek chleba, aby zvláčněly. Ty si ale ohlídejte, případně vyměňte za čerstvé. Perníčky to potřebují, zvlášť pokud jste je nedělali včas, aby stihly změknout.
- Linecké cukroví, pracny, různé neplněné sušenky, strojkové cukroví atd. ukládejte v suchu a temnu, v šikovných plastových boxech, které lze navíc stohovat. Druhy budou oddělené a přitom na jednom místě. Přikrýt je můžete ještě ubrouskem nebo hedvábným papírem. Zachovají si čerstvost a lehké provlhnutí jim neuškodí, spíše prospěje.
- To platí i pro vanilkové rohlíčky, které prosypete cukrem pár minut po upečení. Cukr tak na teplých, nikoliv však horkých rohlíčcích plných másla přilne a po vychladnutí a uložení do boxu zajistí jejich lehké zvlhnutí. I tak zůstanou křehké a přitom se nebudou příliš lámat.
- Krémové druhy, připravované těsně před svátky, je třeba uložit do chladu, lednice či sklepa, kde se teplota pohybuje kolem 5 °C. Pozor na balkóny, aby cukroví nepřemrzlo. To nesvědčí hlavně druhům s čokoládovou polevou. Cukroví plněné, zdobené krémem dejte na sváteční stůl jen v tom množství, které pravděpodobně sníte. Určitě nesnězené kousky nevracejte zpátky do lednice. Hlavně u máslových a pudinkových krémů by mohlo dojít ke zkažení, případně vzniku plísní, střídání teplot u nich není na místě.
- Kokosky a pusinky ocení uložení do bavlněného sáčku, v igelitu nebo plastovém boxu by zvlhly a ztratily by svou křehkost.
- Nepečené kuličky či kokosové kmeny uložte také do boxů. Pokud je budete vrstvit ve více patrech, proložte je alobalem. Mleté ořechy, kakao či kokos tak nebude padat na spodní vrstvu a snadno je z boxů vyndáte.
- Vánočku většina z vás zabalí do mikroténového sáčku, aby na stole neokorala. Lepším řešením je alobal, nedojde k zapaření a vydrží déle. Tedy pokud se na ni hned nevrhnete. S horkým čajem nebo lahodným kakaem je totiž skvělou snídaní v období Adventu.
A co dělat po Vánocích se zbytky cukroví?
Bylo by škoda jej vyhodit, zvlášť nyní, v době drahých surovin a energií. Kromě krémových druhů můžete cukroví uložit do mrazáku a vyndat jej později.
Bude se hodit, když si chcete dát v neděli něco dobrého ke kávičce. Po rozmražení je ale potřeba ho co nejdříve sníst, v žádném případě jej nevracejte zpátky do mrazáku.