Část tohoto ovoce je možné uložit. Často se říká: „Nemíchej jablka a hrušky“, což má své opodstatnění i při uskladnění. Jablka a hrušky by měly být ideálně skladovány odděleně od sebe, ale i od brambor, cibule, řepy a další zeleniny. Mají totiž tendenci natáhnout aroma z okolí. Je vhodné je uskladnit do dřevěných bedýnek nebo plastových lísek do sklepa, stopkou nahoru.
Další můžete sušit, zavařovat, pasírovat na dětské přesnídávky nebo z nich rovnou něco dobrého upéct. Domácnost provoní čerstvě upečený štrůdl, linecký koláč nebo jablka v županu.
Zkuste nenáročný recept na hrnkovou jablečnou bábovku >>, na které si pochutnáte spolu s šálkem dobré kávy.
V zimě se k sekané s bramborem hodí jablečný kompot se skořicí a hřebíčkem.
A pokud je úroda opravdu veliká, sáhněte po ručním odšťavňovači nebo se stavte do blízké moštárny. Takovou explozi vitamínů, minerálů a kyseliny listové vaše tělo ocení.
A tady je několik triků, aby jablíčka a hrušky zůstaly svěží a na pohled čerstvé:
- vždy sklízejte jablka a hrušky se stopkou, správnou zralost poznáte tak, že s ním pootočíte o 90°, stopka by se měla od větvičky snadno oddělit nebo je odlamujte směrem nahoru
- tmavnutí krájených, strouhaných jablek zamezí pokapání citrónem nebo je bez slupky namočte do mísy s trochou octa
- pečená jablíčka mají vlivem vysoké teploty tendenci se scvrkávat, v tom případě je stačí před pečením potřít máslem nebo postříkat olejem ve spreji
- pokud jsou jablka trochu scvrklá, nemusíte je vyhazovat, stačí je namočit do studené vody, z níž si natáhnou potřebnou vlhkost
Tak jestli hledáte šikovné škrabky, vykrajovač jadřinců, strojky na ořechy, nelepivé silikonové vály a válečky nebo nepřilnavé formy na pečení koláčů, jste na správném místě.