Proto přicházíme s receptem, který spojuje právě dozrávající jablka a lahodné vláčné těsto na výbornou hrnkovou domácí bábovku.
Suroviny
- 2 jablka
- 1 hrníček polohrubé mouky
- 1 hrníček špaldové hladké mouky
- ½ hrnku oleje
- 1-2 lžíce mléka
- 3 vejce
- 6 polévkových lžic medu
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 2 čajové lžičky mleté skořice
Postup:
Nastrouhejte dvě jablka na hrubém struhadle. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Promíchejte všechny sypké ingredience. Postupně smíchejte žloutky, olej, případně 1-2 lžíce mléka (záleží na šťavnatosti jablek) a nastrouhaná jablka. Všechny suroviny pak spojte a zlehka zapracujte tuhý sníh z bílků. Těsto nalijte do vymaštěné, moukou vysypané formy Marissa. Troubu rozehřejte na 180 °C a pečte asi 50 minut. Upečenou bábovku nechte ještě chvíli ve formě vydýchat, cca 5 minut, pak je vyklopte na mřížku, nechte vychladnout a před podáváním posypejte moučkovým cukrem.
Je to vynikající vláčná podzimní bábovka s vůní jablek a skořice, ke kávičce jak dělaná.