SUROVINY
- 250 g hladké mouky
- 150 ml vlažné vody
- 1 lžíce olivového oleje
- ¼ kostky droždí
- špetka soli
- špetka cukru
náplň:
- sugo, šunka, chorizo, klobása, plátkový sýr, mozzarella, černé olivy, provensálské koření…
POSTUP:
Do mouky přidáme sůl, rozdrobíme droždí, cukr a vlijeme vlažnou vodu a lžíci oleje. Rovnou, bez přípravy kvásku zpracujeme hnětačem nebo ručně pevné těsto, které se bude odlepovat od stěn nádoby. Pokud je moc řídké, lehce přisypeme mouku. Dáme jej pod utěrku kynout na cca 40 minut.
Na ozdobu si zatím připravíme sugo, protlak nebo kvalitní kečup, šunku, plátkový sýr eidamského typu apod., podle toho co máme rádi. Ze šunky, salámu a sýru vykrájíme tvary pomocí šikovných nerezových vykrajovaček.
Těsto rozdělíme na 2 části a vyválíme tenké placky. Těsto je pružné a může se při válení trochu vracet, to nás ale neodradí, za chvíli jsou placky připravené. Pomažeme je protlakem a vrstvíme suroviny podle chuti. Z černých oliv vytvoříme pavoučky, které rozmístíme po ploše pizzy. Sýr ponecháme stranou, ten vložíme nahoru až před koncem pečení. Hotovou pizzu vložíme do rozpálené trouby na nepřilnavém plechu, buď klasickém obdélníkovém nebo na praktickém kulatém plechu s otvory, které zajistí lepší propečení. Pečeme 10 minut na 250 °C, pak přidáme vykrájené tvary ze sýra a necháme je 2 minuty ještě propéct, až se trochu rozpustí. Stejný postup zopakujeme i s druhou pizzou, kdo má horkovzdušnou troubu, může péct obě pizzy zároveň, tam stačí doba pečení 5-8 minut. Po vyjmutí z trouby krájíme na prkénku jednotlivé díly.
Náš tip:
Pokud se těsto lepí a nejde vyvalovat, můžete si pomoci rukama. Stačí lehce potřít dlaně olejem a roztáhnout těsto ručně. Na ruce se nepřilepí a přitom získáte kulatý, popř. obdélníkový tvar (pokud chcete pizzu na celý plech). Skvělou volbou je i kámen na pečení, pizzu na něj můžete přesunout i s pečicím papírem. Pizze totiž prospívá vysoká teplota, čím prudčeji se peče, tím je lepší, křupavější.