Suroviny
- 1 dýně Hokkaidó
- 2 lžíce slunečnicového nebo řepkového oleje
- 1 lžíce octa
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
- 2 lžičky soli
- 1 lžíce cukru podle chuti
- 1 lžička kurkumy, případně chilli
- 3 lžíce vody
Postup:
Dýni Hokkaidó o váze kolem 1 kg rozkrojte a vydlabejte semínka. I se slupkou ji nakrájejte ostrým nožem na menší kostičky a orestujte ji na oleji. Jakmile lehce zesklovatí, přidejte hrubozrnnou hořčici, sůl, cukr a podlijte 3 lžícemi vody, s vodou ale opatrně, hořčice by byla pak moc řídká. Dýně se poměrně rychle rozdusí, většinou stačí cca 40 minut do změknutí. Pak už jen mixujte, buď do hladké konzistence nebo ponechte hrubší strukturu, s viditelnými kousky hořčičného semínka. Pokud se vám hořčice bude zdát málo oranžová, přidejte pro barvu lžíci kurkumy. Na závěr vlijte ocet a ochutnejte, každý má rád hořčici trochu jinou, někdo ocení spíše sladší, jiný raději ostrou, pikantní, podobnou oblíbené dijonské.
Jestliže máte raději pikantnější hořčici, můžete přidat do směsi 1 lžičku chilli, špetku muškátového oříšku nebo mletý koriandr.
Plňte do čistých sklenic, uzavřete je víčkem a otočte dnem vzhůru. Horkem se víčka chytí a hotová hořčice bude připravena na delší skladování.
Pokud nejste příznivcem tohoto uskladnění, raději hořčici zavařte při 80 °C po dobu 30 minut v zavařovacím hrnci. Pak vydrží opravdu dlouho, většinou ale rychle zmizí.