Suroviny
- 1 l vody
- 500 g žitné chlebové mouky
- 500 g pšeničné chlebové mouky
- 500 g pšeničné mouky
- 3 lžičky kmínu
- 150 g žitného kvásku
- ½ lžičky mletého koriandru
- 4 lžičky soli
- (množství si přepočtěte podle velikosti bochníku, který chcete upéct)
Postup:
Dopředu si připravte žitný kvásek, případně jej kupte v dobrém pekařství. Smíchejte žitný kvásek, žitnou chlebovou mouku a vodu. Vznikne řidší těsto. Připravte jej večer a přikryté nechte do rána v teple kynout. Přidejte pšeničnou mouku, pšeničnou chlebovou mouku, sůl, koření. Těsto zadělávejte na vále a nechte asi 3 hod. kynout. Rozdělte je na dvě části, z kterých vytvarujete 2 bochníky a v ošatce nechte asi hodinu kynout. Před pečením chleba nahřejte elektrickou troubu na 250-300 °C a dejte do ní rozpálit 2 prázdné plechy. Po vykynutí dejte na horní plech oba chleby a na spodní nalijte hrnek vody. Pozor - voda se hned změní v páru! Proto co nejrychleji zavřete dvířka trouby a nechte ½ min. vodu pářit – chleba pak bude mít krásnou kůrku. Spodní plech vyndejte, pečte 5 minut, pak snižte teplotu trouby na 200 °C. Pečte asi 50 min. Z této dávky upečete dva bochníky chleba o váze cca 1,2 kg.
Nebo zkuste upéct chléb v této formě.
Keramická forma na chléb s vnitřní glazurou je vysoce kvalitní výrobek z přírodního materiálu. Keramika výborně vede teplo, a proto je pečení v keramice velmi ekonomické. Nádoby z keramiky mají dlouhou životnost a při správném zacházení Vám vydrží několik let.