Jděte na to chytře a vyrobte si nepečené cukroví, které skvěle chutná. Navíc ušetříte nejen elektrickou energii, ale i čas. Takové nepečené kuličky mohou být hotové za 10 minut, navíc můžete zapojit i malé pomocníky. Přinášíme i obměnu receptů s tipy na zdravé nepečené cukroví.

3 NEJOBLÍBENĚJŠÍ DRUHY NEPEČENÉHO CUKROVÍ:

1/ VČELÍ ÚLKY / VOSÍ HNÍZDA

Nejznámějším a jedním z nejoblíbenějších cukroví jsou včelí úlky. Často se setkáte i s názvem vosí hnízda.

  • Na klasické úlky je potřeba trochu mletých ořechů, másla, cukru, kakaa nebo čokolády, ale je možné zpracovat do něho i zbytky polámaného cukroví.Formičku na úlky je dobré před plněním lehce vysypat moučkovým cukrem, hotové úlky pak jdou lépe vyklepnout. Stačí nechat těsto v lednici cca 1 hodinu odležet a malé kousky těsta vtlačit do formičky. Koncem malé vařečky nebo prstem udělejte uprostřed důlek a vyklepněte. Vzniklá dutina se plní krémem, ideálně s kapkou rumu. Dobrým pomocníkem je zdobicí sáček s užší špičkou, díky kterému se náplň dostane do úlku a bude z něho lehce přesahovat ven. Nakonec se zavře dětským piškotem nebo kolečkem z lineckého těsta.
  • Do veganské verze lze použít místo klasického másla rostlinné máslo a plnit je pudinkem z kokosového mléka.
  • Bezlepkové včelí úlky mají stejný postup, jen použijete bezlepkové drcené piškoty.
  • A dietáři nebo ti, kteří chtějí o svátcích mlsat bez cukru, mohou zkusit low carb úlky. Ty jsou tvořeny směsí mletých mandlí a vlašáků, raw kakaa, másla a erythritolu. Pozor, směs se nejdříve drobí. Teplem rukou, které jsou ke zpracování „těsta“ tím nejlepším nástrojem, se začne spojovat, až vznikne kompaktní těsto. Spodek tvoří kolečka z mandlové a kokosové mouky. Konkrétní recept na takovéto těsto lze najít na webech, které se low carb stravování věnují.

2/ NEPEČENÉ KULIČKY

Kombinací je obrovské množství, můžete využít, co dům dal. Zbytky polámaného cukroví, dětské piškoty, vločky, ořechy, kousky čokolády, kokos, sezam…

Navíc lze snadno vytvořit více druhů: jedny sezamové s mandlemi, druhé kokosové, připomínající Rafaelo kuličky z obchodu, třetí čokoládové s vůní skořice a rumu...

Fantazii se meze nekladou. Ukládají se do papírových košíčků menších velikostí.

A pokud se vám zdá, že je to další sacharidová bomba, zkuste odlehčenou verzi kuliček z tvarohu, kokosu, březového cukru, případně kakaa. Nikdo přece nechce po svátcích zjistit, že se nevejde do svých oblíbených kalhot.

2/ KOKOSOVÉ KMENY

Na Vánoce se nejčastěji objevují dvoubarevné kokosové kmeny, v kombinaci bílé a hnědé. Stačí použít kokos, slazené zahuštěné kondenzované mléko, sušené mléko a k dobarvení kakao. Pak ze všech surovin zpracovat pevné těsto, rozdělit jej na 2 části, jednu ponechat světlou a druhou dobarvit kakaem.

Kapkou potravinářské barvy nebo přírodním barvivem získáte i jiné odstíny a těsta tak můžete kombinovat podle fantazie.

Po uležení v chladu z nich vytvořte cukroví. Můžete z nich udělat válečky a spojit je k sobě nebo je stočit, proplétat a lehce poválet. Případně vyválet na silikonovém válu dvě placky, jedno těsto položit na druhé a stočit jako roládu. Tento pružný vál je mírným stočením pomůže zpevnit, jako když připravujete na podložce sushi. Na závěr je obalte v hrubším kokosu a nakrájejte kokosové suky podle libosti.

Zde se rovnou jedná o bezlepkovou verzi. Low carb varianta pracuje s kokosem, kokosovým mlékem, kapkou kokosového oleje a erythritolem. Získáte tak dobrotu, kterou můžete mlsat (samozřejmě s rozumem) bez větších výčitek.

Užijte si svátky v pokoji a klidu a budeme rádi, když Vás inspirujeme nejen při pečení vánočního cukroví.