SUROVINY
- 1 menší cuketa, cca 250 g
- šťáva z ½ citrónu
- 2 balení vanilkového cukru
- ½ vanilkového pudinku v prášku
- 2 lžíce cukru krystal
- mletá skořice
- drcené vlašské ořechy
- 2 lžíce strouhanky
- listové těsto rolované na pečicím papíře
- 1 vajíčko na potření
POSTUP:
Oloupanou a nahrubo nastrouhanou cuketu dejte do misky a přidejte citrónovou šťávu. Cuketa mnoho tekutiny nepustí, ale pokud ano, trochu ji sceďte.
Vložte ji do rendlíku s nepřilnavým povrchem, přidejte cukr, vanilkové cukry a skořici. Cuketu poduste lehce, aby zesklovatěla, stačí 3-5 minut, vsypejte vanilkový pudink, který s tekutinou z cukety vytvoří pojidlo.
Rychlejší práci zajistí listové těsto, které se prodává již rozválené na pečicím papíře, stačí jej tedy jen rozvinout, uprostřed vysypat pás široký cca 10 cm strouhanou a nanést vychladlou směs. Nahoru ji posypejte vlašskými ořechy.
Orion tip: Vyloupané ořechy při krájení nožem často odlétnou daleko, zlepšovákem je použití válečku. Několikrát na pracovní desce ořechy přejeďte dřevěným nebo kovovým válečkem, budou rychle rozdrceny na menší kousky.
Pak jej stačí zavinout, konce ohnout dolů, aby štrúdl držel tvar a vidličkou povrch propíchat. Pomažte jej s pomocí mašlovačky vajíčkem, aby se hezky leskl, a dejte péct dozlatova na 250 °C do trouby.