Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 130 ml vlažného mléka
- 30 g krupicového cukru
- 10 g sušeného droždí
- 3 vejce
- 100 g másla
- 1 lžičku soli
- vajíčko na potření a sezam na posypání
- barvivo - buď přírodní varianta - aktivní uhlí, sépiový inkoust nebo potravinářské barvivo.
Postup:
Připravte si klasické kynuté těsto. V misce rozmíchejte droždí, cukr a teplé mléko, přikryjte utěrkou a nechte vykynout.
V zadělávací míse smíchejte mouku, máslo, vejce, sůl a onu magickou složku, která zbarví těsto do černa – sépiový inkoust. Přidejte mléko a nakynutý kvásek a vypracujte hladké těsto. Kdo máte elektrický robot, využijte k uhnětení jeho služeb a máte to bez práce. Misku překryjte čistou utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte na teplém místě kynout dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Z těsta vypracujte bochánky – hladké kuličky o velikosti cca 100-120 g. Přesuňte je na plech vyložený pečicím papírem nebo využijte formu GRANDE s nepřilnavým povrchem a nechte znovu přikryté utěrkou nakynout – opět tak, aby byly dvojnásobně velké – zabere to cca hodinku. Myslete na to, abyste nechali mezi jednotlivými bochánky dostatek místa a kynutím se vám nespojily. Už je jen potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte sezamovými semínky. Pečte je ve vyhřáté troubě na 200 °C přibližně 10 – 12 minut.